РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА ЗА БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ

У складу са одлуком Митрополије црногорско приморске, данас неће бити организовани уобичајени културно-духовни програми који прате налагање бадњака. Послије Свете литургије на Бадње јутро, свештенство ће благословити бадњаке, а вјерници ће у току цијелог Бадњег дана моћи да дођу до парохијских цркава и приложе бадњак, запале свијећу и помоле се Богомладенцу Христу за здравље и напредак своје породице и својих ближњих.

Из Митрополије су обавјестили и да ће, имајући у виду сложену епидемиолошку ситуацију и одговорност, како пред Богом тако и пред људима, бити служено и по неколико литургија у парохијским и манастирским храмовима, гдје то дозвољавају црквена правила, како би се избјегле уобичајено велике гужве на Божићним литургијама, а у исто вријеме свима који су се спремали постом и молитвом, омогућили да приступе светим тајнама Христовим.

У цркви Светог Преображења у Игалу, данас ће света литургија бити служена у 9:00 сати, а по завршетку биће организовање налагање бадњака у порти цркве. Сутра, на Божић, Света литургија ће бити служена у 7:00 сати. У суботу, 8. јануара, на Сабор Пресвете Богородице, света литургија ће бити служена у 9:00 сати у храму Светог Николе на Крушевицама, а у недељу, 9. јануара, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, у цркви Светог Преображења у 9:00 сати.

Из Црквене општине Топаљско-херцегновске су обавјестили да ће данас, на Бадњи дан, литургија бити служена у 9:00 часова у црквама Св. Спаса на Топлој, Св. Архангела Михаила на Белависти, Св. Стефана на Каменом и Св. Спаса у Мојдежу.

Налагање бадњака биће обављено одмах након литургија, док ће у цркви Св. Варваре на Мокринама налагање бити уприличено у 15:00 сати.

Света литургија ће на Божић бити служена у 6:00 у цркви Св. Ђорђа на Топлој, док ће у црквама Св. Спаса на Топлој и Св. Архангела Михаила на Белависти бити служене двије литургије, у поноћ и у 9:00 сати.

На други дан Божића, 8. јануара, литургије ће почети у 9:00 сати у црквама Св. Спаса на Топлој, Св. Фјодора Ушакова на Савина и Св. Тројице у Ратишевини, док је бденије у 16:00 часова у цркви Св. Стефана на Сушћепану.

На трећи дан Божића, у недељу 9. јануара, литургије ће бити служене у 9:00 сати у црквама Св. Спаса на Топлој, Св. Архангела Михаила на Белависти и Св. Стефана на Сушћепану.

Из Црквене општине Бијељско-крушевичке обавјештавају да ће данас, на Бадњи дан, служити литургију у 9:00 сати у цркви Полагања Ризе Пресвете Богородице, након чега ће бити обављено благосиљање и налагање бадњака. Вјерни народ ће бити у прилици да током цијелог дана наложи бадњаке.

Сутра, на дан Рождества Христовог, јутрења ће бити служена у 7:00 сати у цркви на Бијељским Крушевицама, а у 9:00 сати у цркви у Вали.

У суботу, 8. јануара, на Сабор пресвете Богородице, и недељу, 9. јануара, на празник Светог архиђакона и првомученика Стефана литургије ће бити служене у 9:00 сати у цркви Полагања Ризе Пресвете Богородице.

Из Црквене општине Ђеновић обавјестили су да данас, на Бадњи дан, света лигургија почиње у 9:00 часова, док ће вечерња служба почети у 15:00 часова након  чега ће уприличити налагање бадњака, у периоду до 17:00 часова.

У петак, на Божић, света литургија ће бити служена у 9.00 часова, као и у недељу, 9. јануара, на празник Светог архиђакона и првомученика Стефана.

Из парохије Јошичке обавјештавају да ће данас, на Бадњи дан, свету литургију служити у 8:00 сати у манастиру Св. Петке на Буновићима, док ће налагање бадњака бити уприличено у 15:00 часова у Јошици.

У петак, на дан Рождества Христовог, у цркви Свете Недеље ће бити служена литургија у поноћ. У данима када се празнује Сабор Пресвете Богородице и Свети Првомученик и архиђакон Стефан, 8. и 9. јануара, литургије ће бити служене у 9:00 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here