Рајко Ћапин: Генерације морају да запамте родољубе

Његовање традиције и вођење бриге о спомен обиљежјима једни су од главних садржаја рада ОО ОБНОР-а 1941-1945 Херцег Нови. Реализујући један такав задатак, делегације борачких организација Требиња, Котора и Херцег Новог, заједно са представницима Општине Херцег Нови и Мјесне заједнице Камено, данас су положили вијенце и цвијеће на спомен-костурницу, у част стријељаних и умрлих 180 родољуба, који су били заточени у концентрационом логору на Мамули од марта 1942. до септембра 1943. године.

У име организатора Рајко Ћапин, предсједник СУБНОР-а Требиње је истакао да су сви поносни на генерације које су нам избориле слободу у II свјетском рату.

-Свима је познато шта је носио вихор рата и шта је иза себе оставио. Наши људи имају слободарски дух, што нас чини јачим од оних који су имали намјеру да нас сатру и униште. Оно што ми имамо и што носимо у генима од наших предака то је слободарска идеја. Тада у II свјетском рату смо показали да као мали народ, а таквим нас сматрају и данас, тежимо главном, а то је слобода. Људи Боке, Херцеговине и Далмације који су били заточени на Мамули и Превлаци, потврдили су да је најсветија слобода. Стали су један до другог без обзира на вјеру и нацију, да би одбранили своју прадједовску груду. Нажалост, многи је нису дочекали. Зато смо ми овдје, да свједочимо и да промовишемо значај њивове жртве. Борци који почивају овдје, као и многи други, показали су шта све може да се уради кад је човјек наоружан светим идејама и главним постулатима антифашизма. Наша обавеза је да младим прикажемо значај ове жртве, а то није лако, јер много је удара са свих страна и покушаја ревизије историје. Генерације морају да запамте да су борци који су погинули, међу њима и овдје сахрањени, одужили дуг према отаџбини, казао је Ћапин.

Предсједник Општинског одбора ОБНОР-а Херцег Нови, Ђоко Злоковић је истакао да овај споменик није заборављен и у будућности ће га заједно са требињским борачким организацијама редовно обилазити како би одали пошту и евоцирали сјећање на стријељане борце НОБ-а који су били заточени у логорима Мамула и Превлака.

На спомен обиљежју говорио је и предсједник МЗ Камено, Горан Становчић, који је нагласио да нема узвишеније ствари него кад човјек да свој живот у борби против фашизма, за слободу своје отаџбине, за напредак своје дјеце, да живе у миру и слободи.

Обиљежавању сјећања на пале борце присуствовали су и секретар за локалну самоуправу Жељко Бајчета, начелник Одјељења за борачко-инвалидска питања града Требиња, Миодраг Новокмет, потпредсједник СУБНОР-а Требиња Миро Морић, потпредсједник СОБНОР-а Црне Горе, Љубенко Боровић, члан УО СОБНОР-а Црне Горе Милан Вајагић, Слобо Новаковић из СУБНОР-а Херцег Нови 1941-1945 и предсједник мјесног одбора ОБНОР-а Зеленика, Ранко Кишић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here