Рајак: Надлежне институције и даље ћуте

Фото: Ђорђе Рајак, предсједник НВО Бивши радници Вектра Боке

Ни након недавних разговора представника НВО Бивши радници Вектра Боке у тужилаштву, нема позитивног одговора нити рјешења за некадашње запослене у овом угоститељском предузећу. Покушаће са њима да разговарају и након празника, а ако и тада не буде рјешења, најављују улазак у хотел Плажу одакле неће изаћи до испуњења захтјева.

План реорганизације није испоштован, немају ни стечајног судију, рочишта се одлажу, казао је Ђорђе Рајак, предсједник НВО Бивши радници Вектра Боке, и додао да се због свега тога комплетан случај налази у правном вакуму а највећу цијену плаћају радници:

Случај Вектра Боке је дошао у специфичну фазу која се може назвати правном умјетношћу кроз незакоње. Због незнања стечајног управника испаштају радници. Привредни суд је направио грешку. Када усвојени план реорганизације није текао како треба, требало га је прекинути, а наставити стечај. План реорганизације испоштован је само 30%, а када је истекао, Бокина имовина је остала незаштићена. Нема стечаја, а за нови који смо иницирали, остали смо без стечајног судије, захваљујући предсједнику Привредног суда и различитим махинацијама. Прво је тражено изузеће, па одлагана рочишта уз правдање да нови судија није упознат, није припремљен, није аргументовано и слично…  На трећем покушају рочишта правобранилац је тражио изузеће судије који није одржао ниједно рочиште. Дошло је до правног вакума а цех плаћају радници. Сада бисмо имали разлога да честитамо Први мај – Празник рада, али нема радника, немамо коме честитати. „Бока“ је уништена, казао је Рајак.

Објашњава да су разочарани недавним састанком у тужилаштву.

Тражили смо пријем код специјалног тужиоца, али нас је примила његова замјеница која је предметни истражитељ. Тренутно је у току извиђај, њихова омиљена ријеч заостала из претходног периода, а док они извиђају, имовина Боке се топи. Једва су нашли кривичну пријаву коју смо последњу предали у вези незаконите продаје плаца у Игалу. И даља продаја имовине је актуелна. Они то продају у бесцјење, а радници су оштећени. За порезе и доприносе уплаћена је само половина прве рате, казао је Рајак.

Највљује нове разговоре у Тужилаштву, одмах након празника.

Морамо рашчистити да ли тужилаштво штити раднике или организовану криминалну групу. Сматрамо да је на дјелу велики криминал. Још увијек је исти предсједник Привредног суда, а привреда Црне Горе је уништена. План реорганизације је судска исправа, а предсједник Привредног суда га је промијенио четири пута, али га никада није уважавао. Збуњени смо, не знамо шта се дешава. Ако не буде помоћи и рјешења у тужилаштву, направићемо митинг упозорења и послије тога идемо у хотел Плажу, неће нас моћи нико зауставити јер смо у то уложили живот. Нажалост, нико не окреће главу на нас. Нећемо изаћи из хотела док нам не уплате порезе и доприносе, отпремине и зараде које нам дугују, упозорио је Рајак.

3 COMMENTS

  1. E ovaj lik se opasno primio u ulogu, sad dje god se pojavi odmah prijeti tuzbom…
    Naplacuje se kesa, tuzit cu vas…
    Nisi mi stao na pjesacki, tuzit cu vas…
    Nisi mi rekao dobar dan, tuzit cu vas…

  2. Ha ha ha ko jos veruje ovom tipu, koji mu je ovo put da kaže da će ući u Plažu, letos je strajkovo gladju a pečenja, bureka i hamburger je bilo u količinama, kaže nelegalna prodaja placa a prvi se naplatio skoro 8000 eura, do kada će da dosadjuje građanima Novoga i da manipuliše njima.

  3. Krivicnim prijavama blokira radnike da naplate potrazivanja, onda voda po ulicama politicare sa kuknjavom da se ne mogu naplatiti sudske prrsude, e to je „borac“ za prava radnika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here