„Лутка са кревета број 21“ упозорава да не смијемо ћутати

Претпоследњи програм на репертоару овогодишњих Херцегновских априлских позоришних свечаности је представа „Лутка са кревета број 21“. Комад рађен по тексту Ђорђа Лебовића, троструког добитника Стеријине награде одиграна је пред публиком у Дворани Парк.
“Лутка са кревета број 21”, у режији Слободана Бранковића говори о Вилми, бившој логорашици Куће лутака, те дилеми да ли проговорити или ћутати о злочину. Глумачка екипа одушевила је публику, а не крију задовољство повратком на сцену и учешћем на херцегновском фестивалу.
Глумац Бранислав Јерковић задовољан је реакцијом публике у Херцег Новом.
-Ми смо осјетили у току игре да нас публика пратити, тако да су то најљепши утисци.
Глумац Марко Марковић оцјењује да је фестивал је мјесто радости, мјесто сусрета.
-Ужељели смо се због короне хране за душу, да сједимо заједно да чујемо. Да ли ће позориште промјенити то не знам, али да ли ћемо изаћи другачији из те сале, то апсолутно. На линији тог препознавања мислим да требају да трају фестивали, казао је Марковић.
Јасмина Вечански Кујунџић истиче да је први пут на фестивалу.
-Била сам у Херцег Новом са дјечијом представом, али не на овом фестивалу. Сада сам први пут и дивно је.

Представа је посвећена свим жртавама сексуалног насиља, које су смогле храбрости да јавно проговоре о томе, али и онима које још ћуте. Ово позоришно дјело не нуди рјешење проблема, али свакако упозорава и опомиње, сагласни су чланови глумачке постава.

Јасмина Вечански Кујунџић истиче да се уз сва ова питања која се у представи постављају и данас постављају женама жртвама сексуалног насиља.
-То је тема која неће бити “пасе”. Оно што јесте тема ове представе у идејном смислу је да ли треба истину рећи по сваку цијену и шта све човјек ради да би преживио.
Бранислав Јерковић додаје да не могу да помогну у рјешавању али у освјешћивању мисли да може.
-Ако је неко из дворане изашао са мишљу да неке ствари треба да се кажу гласно онда смо ми успјели у нашој намјери, казао је Јерковић.
Марко Марковић Мислим да је то и даље табу тема и да се о томе не говори.
-Оног тренутка када то себи будемо признали и када се о томе буде отворено разговарало моћи ћемо имати здравије друштво јер не можемо прећутати то.

Програм овогодишњег ХАПС заокружиће представа Козоцид, у продукцији Градског позоришта Подгорица, у суботу 30. априла од 20:30 часова на сцени Дворане Парк.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here