ПРВИ СУСРЕТ КОРИСНИКА ДНЕВНИХ ЦЕНТАРА – НОВИ ПРИЈАТЕЉИ ЗЛАТА ВРИЈЕДНИ

У сусрет Свјетском дану особа са аутизмом, који се обиљежава сутра, 2. априла, корисници Дневног центра из Бијеле посјетили су другаре у Дневном центру Херцег Нови. Ријеч је првој посјети и дружењу у Суторини, а како су утисци одлични, надају се да ће оваква пракса заживјети.

Њих 15 није крило задовољство што су имали прилику да се упознају и склопе нова пријатељства, казао је Петар Ковачевић, координатор Дневног центра ХН.

– Организовали смо им и такмичења у пикаду, пјевању, а неки од корисника су нам представили своје дневне центре. Нико од васпитача није говорио, све смо препустили дјеци јер ово је ипак њихов дан. Дјеци је заиста било предивно, били су срећни, а самим тим су и наша срца пуна. И овај дан је прилика да свима скренемо пажњу да они нису толико различити, да треба обратити пажњу на њих што смо и истакли исписаним порукама, казао је Ковачевић.

Фото: Петар Ковачевић, координатор Дневног центра Херцег Нови

Каже да су осмислили другачију организацију и прославу напољу уз пуштање балона, што је њихова пракса, али због временских неприлика нису успјели.

– Обиљежавање Дана особа са аутизмом је до прошле године организовано на главном градском тргу. Ове године смо то промијенили због разних мјера па смо се договорили за овакав облик обиљежавања и то је био пун погодак. Веома сам задовољан и срећан, а да на причамо о дјеци којима је ово ново искуство и нешто феноменално. Надам се да ће се пракса заједничког дружења наставити јер је то дјеци значајно. Они када упознају некога сличног себи, тада су мотивисанији за даљи живот, виде да има још неко са сличним проблемом. Виде и нас колико се трудимо око њих, а они осјећају када их неко воли, брине о њима и када им организујемо дружење као данас, казао је Ковачевић.

Објашњава да су програми обиљежавања Дана особа са аутизмом у Дневном центру Херцег Нови почели у сриједу када су имали радионицу о различитостима особа са аутизмом у односу на друге, а у четвртак су израђивали поруке и украсе од балона који су постављени на зидовима просторија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here