У ХЕРЦЕГ НОВИ СТИГЛО ПИСМО НАМЈЕРЕ ЗА САРАДЊУ СА САРАГОСОМ

Представници шпанске цивилне комисије УНЕСКО-а посјетили су данас Херцег Нови и том приликом обишли и тврђаву Шпањола. Гости су предсједнику Општине Херцег Нови, Стевану Катићу, уручили писмо градоначелника Сарагосе у којем изражава намјеру за упостављање сарадње два града.

Добродошлицу у град пожељели су им и предсједник Скупштине општине Иван Отовић и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, који су заједно са њима положили цвијеће у знак сјећања на шпанске војнике који су пали у Херцег Новом 1538. године. Уз делегацију Општине, догађају су присуствовали и представници Бокешке морнарице подружница Херцег Нови.

Како је за РТХН казао директор цивилне мреже ове европске организације Хесус Аројо, дио шпанске историје исписан је у тврђави Шпањола.

– Долазим као представник УНЕСКО-а из Сарагосе, петог највећег града у Шпанији из покрајне Арагон, а који се већ 25 година повезује са разним градовима и земљама који имају везе са шпанском историјом и доносимо писмо нашег градоначелника вашем предсјендику Општине – наводи он.

Како је казао, делгација је донијела писмо градоначелника Сарагосе за предсједника Општине Херцег Нови, у којем му шаље поздраве и први пут се званично обраћа са намјером да два града започну сарадњу. Каже да су одушевљени пријемом и надају се да је ова посјета почетак сарадње два града и људи из Црне Горе и Шпаније.

– Желимо да упознамо Шпанце са још једном атрактивном тачком, како бисмо их привукли да дођу на ово предивно мјесто, у ову дивну земљу са бројним туристичким чарима, поручио је Аројо.

Аројо објашњава да је у писму записано како Сарагоса због тешкоћа изазваних ковид пандемијом и чињенице да тренутно мора да прихвати 200 хиљада избјеглица из Украјине, није у могућности да потпише споразум о братимљењу и уговоре о сарадњи са Херцег Новим, али та могућност остаје отворена.

– У Шпанији постоје многе организације и војна удружења која проучавају шпанску историју, а који знају за локације попут ове тврђаве, гдје су боравили Шпанци, али никада нису дошли да одају почаст. Желимо направити још једну атракцију која би привукла Шпанце у овај град, који познајем још од 1993. године – казао је Аројо.

Директор цивилне мреже УНЕСКО-а истиче даје много пута путовао Црном Гором, те да се на црногорском приморју осјећа као код своје куће.

Данашњу посјету је координисала Данијела Вицо, некадашња суграђанка која сада живи и ради у Шпанији. Она је изразила задовољство што је уприличена посјета ове значајне асоцијације, како би се боље упознали са културном баштином Херцег Новог и историјским везама два народа.

– Ова посјета је темељ за спајање двије општине, како би дошло до контакта и развоја сарадње у том смислу подршке у одржавању културних добара или даљих посјета, што би свакако допринијело сарадњи и у туритичком смислу и побољшању односа Црне Горе и Шпаније. Шпанска војска је на овим просторима била неких девет мјесеци, што је кратак период, али је довољан темељ да на основу тога остваримо сарадњу која би била мултидисциплинарна, оцијенила је Вицо.

Општина Херцег Нови ће позитивно одговорити на писмо намјере из Сарагосе, казао је предсједник Катић и истакао да њихова жеља за сарадњом чини част и задовољство.

Он је истакао да је ово још једна потврда добре репутације Херцег Новог, као отвореног града који широм свијета има велики број пријатеља, те да га радује што су имали прилику да са шпанском делегацијом разговарају о моментима будуће сарадње и могућностима за повезивање са градом Сарагоса.

– Посјета ове делегације свакако је значајан догађај. Са њима ћемо разговарати о будућој сарадњи између шпанског града Сарагосе и Херцег Новог. Постоји обострана жеља и воља да се та сарадња успостави – наводи он.

Осврћући се на обилазак Шпањоле, Катић је навео да се из ове посјете види значај богате културно-историјске баштине са којом Херцег Нови располаже, нарочито у областима културе и туризма.

Катић је казао да ће локална управа уложити напоре и значајна финансијска средства да Шпањола добије изглед какав заслужује, како би била уврштена у туристичку и културну понуду Херцег Новог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here