ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА У ЦИЉУ ПОДРШКЕ РИБАРИМА

У организацији Министарства пољопривреде,шумарства и водопривреде, Директората за рибарство одржана је данас у Општини Херцег Нови јавна расправа о додјели средстава за професионалне рибаре кроз Агробуџет. 

Према ријечима савјетника у Директорату за рибарство Игора Вујовића, ове године  расписана су три јавна позива за подршку рибарима за модернизацију демерзалних ресурса, пелагичних ресурса и јавни позив у малом привредном риболову:

– Укупан буџет за рибарство износи око три милиона еура. Директна подршка за привредне рибаре је 310.000 еура, која ће бити реализована кроз ова три јавна позива. Подршка се односи на кофинансирања.За рибарски алат, сву опрему коју набаве могу да остваре 50 одсто поврата средстава од Министарства. Гориво је један од главних трошкова рибара. Због повећања цијене горива за рибаре је веома значајан повраћај и тих средстава. Очекујемо да ће у наредних седам дана изаћи Правилник, који ће омогућити да рибари добију картице за гориво, на којој ће имати одређену квоту горива,  на основу које ће моћи да плаћају безакцизно гориво, казао је Вујовић.

Предсједник Удружења професионалних рибара на мору Марко Кисе, незадовољан је одзивом и ћутањем рибара на презентацији Агробуџета.

 – Од 70 рибара било их је десетак, од тога четири, пет који живе од рибања. Нико од њих се не буни, тако да се нисам ни ја бунио. Све је супер било, само што треба нешто мијењати за идућу годину. Треба раздвојити оне који живе од рибања од оних који не живе, категоричан је Кисе.

Рибари ће ове године добити картицу  са којом ће  моћи директно, без акциза, да точе гориво на одређеним пумпама. Кисе, као акутни проблем истиче недостатак везова.

-Ми смо и до сада имали право да точимо гориво без акциза, али смо морали стављати банкарску гаранцију, коју је сада преузело Министарство преко те картице. Највећи проблем су рибарска лука и везови. Марина „Лазуре“, и рибарска марина Зеленика која се изгледа никада неће направити. Нико у Општини Херцег Нови неће да нас подржи, кад неће предсједник Владе, да подржи да вежемо све бродове. Наравно, ми ћемо то остварити преко суда, поручио је Кисе.

За детаљније информације о томе како би могли да повуку средства из Агробуџета, рибари могу да се јаве у ресорно Министарство. Јавни позиви су отворени до 15. октобра ове године.

1 COMMENT

  1. Prvenstveno treba promjeniti trenutnog Predsjednika Profesionalnih Ribara, jer je on glavni krivac zbog kog Profesionalni Ribari nisu došli na Javnu Raspravu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here