Протест радника Института испред Владе у четвртак, ако се угаси Институт губе сви грађани Црне Горе

Фото: архив РТХН

Синдикална организација Института “Др Симо Милошевић” Игало и Унија слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) организоваће у четвртак, 7.септембра, протестни скуп “Сви заједно као један, Институт је свима вриједан” испред зграде Владе Црне Горе, са почетком у 14:00 часова.

Окупљање је планирано за 14 сати испред зграде Владе одакле ће се шетња наставити Карађорђевом улицом до раскрснице на Булевару Станка Драгојевића ка  Булевару Светог Петра Цетињског, гдје ће се одржати протестни скуп који ће трајати два сата, потврдила је за РТХН предсједница Синдиката Института Игало, Марија Обрадовић.

-Скуп у Подгорици је континуитет протеста које Синдикат организује у циљу указивања на тешку ситуацију у којој се наши радници налазе, првенствено због чињенице да нам се у овом тренутку дугују двије плате, јулска и августовска, казала је Обрадовић.

Фото РТХН: предсједница Синдиката Института, Марија Обрадовић

Радницима је једнако битно да се коначно потпише Колективни уговор.

-Скоро ће четири мјесеца да Колективни уговор чека верификацију Владе и још увијек нисмо добили потврду да ће бити усвојен. То је за нас горући проблем, казала је предсједница Синдиката.

Осврнула се и на изјаву министра финансија да је неопходно што прије усвојити Колективни уговор али да је на потезу Министарство здравља.

-Постоји један члан у закону који дефинише да Министарство, односно Влада даје сагласност само на коефицијенте. Ако су ти коефицијенти идентични онима у Гранском колективном уговору, не знам зашто је потребно четири мјесеца да се он верифијује.  Бојим се да  је то пребацивање лоптице из једног дворишта у друго и да се пролонгира његово усвајање иако је потписан између синдиката, извршног директора и Борда директора, казала је Обрадовић.

Она је истакла да указују и на проблеме дуговања према Југобанци и стратешко рјешавање питања Института.

-То су све захтјеви које понављамо од првог протеста који је био прије два мјесеца и ништа се значајније није догодило. Све ово вријеме имамо кашњење, губитак времена, сада већ можемо да причамо о губитку годину и по дана, у којем се нису нашла одржива ни краткорочна а камоли дугорочна рјешења. Тако да смо били приморани и на овај потез а све у оквиру кампање коју радимо у сарадњи са УССЦГ, казала је Обрадовић.

Фото РТХН: Институт Игало

Подсјетила је да је јуче кампања одржана у Улцињу те да су, сходно најавама, очекивали да премијер Дритан Абазовић у свом родном граду потпише петицију.

-Улцињани су се, наравно као и сви остали грађани Црне Горе, одазвали овој петицији, јер су и они свјесни чињенице да ће ако изгубимо Институт на губитку ће бити сви грађани Црне Горе. Изузетно сам поносна да је Институт толико пружио грађанима Црне Горе и то се види кроз кампању и потписивање петиције која сада већ броји преко 10 000 потписа, а надамо се да ће се тај број удвостручити до краја кампање, казала је Обрадовић.

Како је рекла, кампања ће трајати до 26. септембра.

-Сигурна је да је већ овај број сакупљених потписа обавезујући за Владу у техничком мандату и за нову коју чекамо. Нама је важно да се та питања почну хитно рјешавати, да нам престану одлазити људи из Института и да се ова кућа не угаси. Ко ће се тим проблемом бавити најмање нам је важно само је важно да то буде што прије, поручила је Обрадовић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here