Протест еколога и мјештана Бијеле због бодљикаве жице на огради фирме Адриатик 42

Љубо Вуловић

У организацији Еколошког друштва Ариа Адриатик (Аria Adriatic) и мјештана Бијеле данас је испред капија компаније Адриатик 42 (Adriatic 42) одржан протестни скуп, на којем су присутни исказали незадовољство постављањем бодљикаве жице на ограду око некадашњег Јадранског Бродоградилишта.

Предсједник Еколошког друштва из Бијеле Љубо Вуловић за РТХН каже да су се окупили, јер их је призвала савјест у односу на ово што се дешава са некадашњим гигантом.

– Сваку срећу желимо овој фирми, нарочито запосленим. Немамо никаквих проблема са њима. Ово изненађење које су нам приредили са оградом, узнемирава нас, дјелује пријетеће. Мислимо да је непотребно. Окупили смо се да упутимо апел и сугестију да пронађу друге начине да заштите своју имовину и да испоштују око 4 000 грађана Бијеле.

Туриста долази у једно питомо, медитеранско мјесто. Уколико узме смјештај у згради преко пута када изађе на балкон и види бодљикаву жицу, није нимало примјерено. Ми смо истрајни и борба ће бити непрестана. Код ресорног министарства ћемо тражити да  ово предузеће примјени савремена средства заштите, поручио је  Вуловић.

Извршни директор компаније Адриатик 42, Марко Блажевић био је присутан како би објаснио разлоге зашто је постављена жичана ограда:

Марко Блажевић

– Ријеч је о иностраном инвеститору, фирма Адриатик 42 је  регисторована у Црној Гори. Од 93 запослена 88 су локалци, од којих је 90 одсто радника са херцегновске ривијере и претежно из Бијеле. Жао ми је због протеста. Нагласио бих да смо друштвено одговорна фирма. Подржавамо општинске манифестације, доприносимо локалној заједници.  Већина менаџмента је била на годишњем до 7. маја, када смо сјели и послали одговор. Ограда је  дио стандарда који смо покушали да ускладимо како би добили сертификат. Имамо УТУ и грађевинску дозволу за постојећу ограду. Желимо  да заједно  анулирамо ту нелагоду грађана која се створила због жице. Ми смо за сарадњу и сваку комуникацију. Видјећемо шта је прихватљиво и што неће стварати нелагоду грађанима, навео је  Блажевић.

Подсјећамо, да су из Еколошког друштва Ариа Адриатик навели да желе успјех фирми како би се сви позиционирали на виши ниво. Долазак ове фирме обрадовао је мјештане након деценијске борбе за елиминацију црне еколошке тачке, изазване огромним количинама опасног грита у срцу Бијеле. Ипак, како поручују, ријеч је о туристичком мјесту од којег живе мирни становници, а сада се ради на подизању високе заштитне ограде, на којој су монтирани кругови бодљикаве, „жилет“  жице, која представља рецидив мрачне прошлости. Овако ригидно и нехумано у данашње вријеме ограђивање од друштвене средине, мјештани, како су навели у допису упућеном још у априлу, доживљавају као увреду, као атак на морал, на културна и свеколика достигнућа проистекла са тла Медитерана.

2 COMMENTS

  1. Ово је скандалозно Италијански окупатор ово није овако радио. Хитно, ОТКАЗ архитекти који је дао дозволу за ову бламажу. Шта каже Велаш . Њему вјероватно ово не смета, наравно сви имају неки интерес. Струка не постоји. Оваква ограда није била ни у Аушвицу. Чак и Морињ није имао ово. Ја радим у овој фирми. Вјерујте када уђем у круг фирме, осјећам се одвратно . Жилет-жица, као логор. Туристичка Бока ??? Могли су огради направити на каменом фугираном зиду. А уз њу посадити цвијеће и украсне биљке. Замислите ово у Опатији. Обавезна одговорност, и ако је промијене не опраштати им ко је дозволио

  2. Дупли ред жице би вам ставио. Сметао вам је грит који није био опасан ни близу колико сте кукали. Сметала вам је фирма која је Бијелу изградила и доносила профит држави, а сад кајмак носе странци док ви гледате жицу. Гледајте жицу на бродоградилишту и зграде које гради бивши директор без којег оно наше Бродоградилиште није могло бити уништено.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here