ПРОДУЖЕНЕ РЕСТРИКТИВНЕ МЈЕРЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Новим мјерама Министарства здравља и Института за јавно здравље забрањен је рад тржних центара, штандова и сличног у општинама које имају 14-дневну стопу инциденције на 100.000 становника већу од 800, а ријеч је о Подгорици, Будви, Тивту, Херцег Новом, Улцињу, Цетињу, Никшићу, Плужинама, Бару, Котору и Пљевљима.

Једина нова мјера у Херцег Новом је забрана рада штандова.

Поред тога, забрањено је кретање становника изван општина које такође имају исту стопу инциденције, изузев за раније дефинисане изузетке и уз потврде, саопштио директор Института за јавно здравље (ИЈЗ), Игор Галић на конференцији за медије.

Новим мјерама забрањен је рад угоститељских објеката, осим за госте хотела, у општинама чије су 14-дневне стопе инциденције преко 800 на 100.000 становника.

Такође, забрањен је рад кладиноницама, фитнес центрима у овим општинама.

– У овим градовима прекида се образовно васпитни рад у јавним и приватним васпитно-образовним установама и почиње примјена онлајн система учења“, рекао је Галић.

Школе неће радити од сутра, а вртићи од прексутра, појаснио је директор ИЈЗ.

Црногорски држављани, странци са сталним или привременим боравком у Црној Гори, као и странци, осим ако улазе из БиХ, Србије, Косова или Албаније, морају да приложе негативан резултат ПЦР или брзи антиген тест, не старијег од 48 сати или позитивног серолошког налаза на антитијела класе Игг, не старијег од мјесец дана или да пруже доказ да су потпуно вакцинисани против Ковида 19.

Галић је истакао да ће ове мјере трајати наредних седам дана.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, саопштила је да су болнички капацитети повећани на цијелој територији Црне Горе. Попуњеност ковид болница, како је навела, износи 67 одсто.

Још једном је истакла важност вакцинације у овој епидемиолошкој ситуацији.

– Ниједна мјера неће дати резултате уколико их се сви не будемо придржавали. Још један апел грађанима да омогућимо да здравствени систем функционише несметано –  поручила је министарка.

Министар Унутрашњих послова Сергеј Секуловић, апеловао је да се поштују мјере.

– МУП и Управа полиције ће примарно дјеловати превентивно и у том смислу наши капацитети су већ повећани, а биће и додатно оснажени. Бићемо принуђени да дјелујемо и репресивно. Не желимо да било ко заврши у затвор због свега овога – казао је Секуловић.

Према ријечима државног секретара у Министарству финансија и социјалног старања Јанка Одовића, Влада је покушала да избјегне доношење репресивнијих мјера, у циљу очувања привреде.

– Подаци са терена показују да мјере нису поштоване, због тога смо били принуђени да донесемо нове – истакао је он.

Одовић је подсјетио да су прошле недјеље формирана три тима. Инспектори Управе за инспекцијске послове и припадници Управе полиције обавили су 6430 контрола, издали су 43 прекршајна налога у вриједности 43 хиљаде еура. Он је нагласио да ће

Непоштовање забране изласка из мјеста становања након 21 сат биће строго санкционисано, као и свако неношење маски на  отвореном али и у затвореном простору.

Посебно ће бити наглашена контрола државних службаника и намјештеника и против њих ће бити вођени одговарајући дисциплински поступци, уколико се не буду придржавали мјера, закључио је Одовић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here