Проблем недостатка радне снаге у туризму све евидентнији

Деценијски проблем недостка радне снаге у туризму потребно је системски рјешавати, сагласни су новски хотелијери. Сматрају да ће и ове љетње туристичке сезоне бити тешко наћи квалификовану радну снагу.

Како је у емисији „У четири ока“ уреднице Нине Алорић казао директор маркетинга компаније Лајтхаус Јован Мићуновић, реално је очекивати да ти проблеми буду све израженији.

-И за вријеме бивше Југославије, доста је људи са стране љети радило у Боки. Херцег Нови је постао скуп. Млади брачни парови који би дошли да живе и раде, миграцијама које су неминовне, немају средства да то и остваре. Некада су се та средства добијала од фирми. Потребно је направити стратегију у том правцу, казао је Мићуновић.

Додатни проблем представља либерализација европских тржишта, које повећавају квоте у запошљавању, сматра извршни директор хотелске групације „Casa del Marе“ Никола Милић.

-Њемачко тржиште је отворило и либерализовало са 25 на 50 хиљада квоту радне снаге у нашем региону. То је велики изазов који ћемо морати да пребродимо, истакао је Милић.

Хотелијери су сагласни да се мора промијенити и систем образовања како би млади из свих аспеката могли да сагледају бенефите рада у туризму. То се прије свега односи на професије конобара и кувара, занимања која пружају могућност добре зараде и професионалног напредовања.

Поред преблема са запошљавањем квалификоване радне снаге, у емисији „У четири ока“ било је ријечи и о организацији 54. Празника мимозе и на који начин би овај туристички производ града требало унаприједити, као и могу ли најављене гужве утицати на одабир Херцег Новог као дестинације…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here