Представљени филмови „Хероји радничке класе“ и „Мими“

„Хероји радничке класе“ отворили су синоћ такмичарску селекцију на Канли Кули, а након њих приказан је и фил „Мими“. Екипе филма данас су представили на конференцији за новинаре.

филм „Хероји радничке класе“ у региону доживљавају као „тежак“ и потресан , а у иностранству виде много више хумора и ироније, истиче  редитељ Милош Пушић.

-Ми смо написали сценарио 2011. инспирисани дешавањима код нас и страшним догађајима на градилиштима  погибијама радника, мањком одговорности. Тај филм је некако стајао , у међувремену смо снимили други филм, вријеме је прошло, а овај сценарио је чекао и нисмо успјевали да га исфинансирао. Онда смо ријешили да га снимимо , скупила се група људи која је изнијела филм и када је изашао филм схватили смо да се ништа није промијенло од тог периода кад смо писали сценарио.

Глумац Борис Исаковић  који игра Професора има специфичну ситуацију јер је то опште мјесто.   

-Ја сам знао пуно људи који су инжењери, интелектуалци које сам сретао у Новом Саду , а који су продавали ствари да би преживјели. То је случај и са Професором , како му се обраћају у филму, то је усуд наш , страховити примитивизам друштва која људима не налази права мјеста гдје би они требало да буду, казао је Исаковић.  

Екипа филма Мими

У пројекат „ Мими“ ушли пуним срцем и срећан сам што се филм нашао пред публиком, казао је редитељ Даријан Пејовски.

-Желио сам да направим филм који ће да буде прича која је дубоко укорјењена у вријеме у које живимо и гледамо ситуација које су нажалост нормалне, али ако их ставимо у контекст то изгледа страшно, како реалност и јесте, казао је редитељ Пејовски.

Наталија Теодосијева, која у филму игра Мими, каже да је ово њена прва велика улога на  филму.

– Ја нисам рођена у Скопљу, већ сам ту дошла да живим са 14 година. Можда је то олакшало мој процес глуме и искуства. Када сам радила са Даријаном он је имао јако прецизне индикације и идеје око Мими. Слушао ме је, прихватио моје идеје, тако да је био веома лак процес.

Тамара Ристоска игра Сару истиче да она долази из типичне македонске породице и жртва је предрасуда свог окружења.

-Није било лако да одиграм овај лик јер и тешко је кад проба да се ставиш у живот жене која доживљава насиље. Мислим да и у сценама гдје нема директног насиља најавише говоре о проблемима, о којима се данас не говори, казала је Ристоска.

Марко Јаћимовић копродуцент из ЦГ истиче да му је драго што је филмом приказан у ХН и што је црногорска публика имала привилегију да га погледа.  

-Ово је један од два филма са мањинским црногорским учешћем ове године у такмичарској селекцији и имамо два са већинским. Мислим да је то важно и знак да подржавамо добре филмове. Сарадња је била професионална и на врхунском нивоу. Ми смо се укључили током постпродукције , али када је редитељ ту који зна шта хоће онда је све лако, казао је Јаћимовић.

На данашњем пресу представљена је екипе документарних филмова Мир наше Госпе и Сутра је водена палата и студентски филмови и селекторка Маја Тодоровић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here