Формиране радне групе за Болницу Мељине у стечају и Институт Игало

У циљу рјешавања нагомиланих и комплексних проблема  болнице Мељине у стечају и Института “Др  Симо Милошевић”, крајем јула Влада је формирала радну групу чији су чланови представници министарстава здравља и  финансија као и и осталих  институција  надлежних у овом поступку.  

Министар здравља Драгослав Шћекић казао је за Вијести  да је задатак радне групе  да детаљно сагледа све могућности за рјешавање проблема у циљу враћања болнице у власништво државе и предложи Влади најоптималније рјешење са потенцијалним алтернативама.

Он је појаснио да су кључна питања враћање власништва болнице Мељине на државу и реорганизација Института Игало како би се искористили изузетни потенцијали које та установа има.

-Циљ је стварање самоодрживог система и валоризација имовине у државном власништву која је годинама уназад запостављана, појаснио је министар.

Према ријечима Шћекића, Влада и Министарство здравља су става да је приватизација болнице  једна у низу лоших које су оштетиле државни буџет и додатно урушиле здравствени систем Црне Горе.

-Сматрамо да Влада треба да преузме све кораке како би болница Мељине поново била у државном власништву. Министарство је константно у комуникацији са свим државним органима који су укључени у рјешавања сложене проблематике како би се ова здравствена установа, која има огроман значај за овај приморски дио регије, вратила држави и користила грађанима, тј. заштити њиховог здравља, казао је Шћекић.

Он је навео и податак   да неизмирене обавезе болнице Мељине за период од маја прошле до краја фебруара ове године износе  око 1, 1 милион еура и  да актуелна Влада  није уплаћивала никакву помоћ јер је Законом о државној помоћи јасно дефинисано коме и како држава може помоћи.

Шћекић је казао да је управо то и један од разлога формирања радне групе која ће се, између осталог, бавити и нормативним могућностима у циљу помоћи и опстанка болнице Мељине, а уважавајући неспорни значај који ова установа има за становнике Херцег Новог и околине и бројне туристе.

Подсјетио је да се око болнице  Мељине  води више поступака – кривични, парнични, арбитражни и стечајни, а сваки од њих појединачно,  како је рекао, утиче на рјешавање проблематике, а заједно ово питање чине једним од најкомплекснијих у држави.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here