Представљена Стратегија раног развоја дјетета 2023-2027. године

Рани развој дјеце и брига о њиховом одрастању, здрављу и квалитету живота, најприоритетнији су задатак доносиоца одлука, заједнице и друштва у цјелини, оцијењено је на представљању прве националне Стратегије раног развоја дјетета, коју је припремило Министарство здравља, уз подршку УНИЦЕФ-а и Делегације ЕУ у Црној Гори, саопштено је из овог Владиног ресора.

– Овај стратешки документ, који се односи на рани развој наше најмлађе популације, садржи јасне смјернице на који начин ми као доносиоци одлука, ми као заједница и ми као родитељи и старатељи морамо визију претворити у акцију, и у крајњем, што је најважније, суштинским дјеловањем донијети истинску добробит за генерације које долазе, јер нити имамо важнијег посла, нити имамо пречих обавеза од бриге за нашу дјецу – казао је министар здравља др Војислав Шимун.

Др Војислав Шимун, министар здравља

Он је упутио ријечи захвалности делегацији Европске Уније у Црној Гори, на челу са госпођом Кристином Оаном Попом, на константној подршци у нашим настојањима да своје политике приближимо европским праксама, као и представништву УНИЦЕФ-а уз чију помоћ, како је казао, ова Стратегија има апсолутан и свеобухватан приступ раном развоју дјеце.

Министар је истакао да прве године живота представљају период великих прилика, али и великих ризика, због интеракције дјетета са својим окружењем и да је управо у том животном раздобљу присутан најјинтензивнији темпо развоја који се никада више не може поновити.

– Влада Црне Горе и Министарство здравља недвосмислено су опредијељени да за интегрисани приступ развоју дјеце спроведу ефикасну координацију између различитих сектора и нивоа власти, као и сарадњу међу релевантним институцијама и заинтересованим странама – локалним, националним и међународним, у циљу креирања подржавајућег окружања за рани развој дјеце. У области раног откривања ризика, сметњи и тешкоћа у развоју, као и ране интервенције постоји потреба да се преиспита доминантни медицински модел за процјене и интервенције. Овдје ће здравствени систем преузети посебну бригу и одговорност кроз увођење скрининга за новорођенчад и рано откривање развојних сметњи, те ће на адекватан и ваљан начин спроводити даље лијечење – навео је министар Шимун.

Националне политике, какву представља и ова Стратегија, програми и родитељске праксе које побољшавају опстанак, раст и развој дјеце у раном дјетињству, према ријечима министра, такође, побољшавају спремност за школу и резултате учења током година школског узраста и продуктивност и зараде у одраслом добу.

– Улагања у рано дјетињство један су од најисплативијих начина за постизање одрживијег раста. Ове инвестиције омогућавају постизање једнакости у друштву. Они прекидају циклусе неједнакости и неправде, чине појединце и друштва отпорнијим на стрес, граде социјалну кохезију и табају стазе ка одрживом миру – нагласио је министар Шимун.

Стратегија је развијена захваљујући подршци ЕУ и УНИЦЕФ-а, а њена ће реализација помоћи даљем путу Црне Горе ка чланству у ЕУ и обезбјеђивању бољег квалитета живота свих грађана.

Амбасадорка Попа је изразила задовољство што је Европска унија, у сарадњи с УНИЦЕФ-ом, била у прилици да подржи израду прве Стратегије раног развоја дјетета.

Исказала је спремност Делегације ЕУ да подржи националне образовне власти у обезбјеђивању једнаког и инклузивног предшколског и основног образовања за најугроженију дјецу.

– Улагање у дјецу раног узраста једна је од најпаметнијих ствари које држава може учинити како би елиминисала екстремно сиромаштво, подстакла заједнички просперитет и створила људски капитал потребан за диверзификацију и раст привреде – нагласила је амбасадорка ЕУ

УНИЦЕФ је честитао Министарству здравља на усвајању ове стратегије која је од изузетног значаја имајући у виду да успјешно образовање дјетета, као и какво ће бити учешће тог дјетета у друштву када постане одрасла особа и његово запослење, увелико зависе од основа које се поставе током првих година.

В.д. шефица предстваништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Сабина Жунић поздравила је посебно три ствари које ове стратегија узима у обзир, а које су у складу с препорукама УНИЦЕФ-а.

Прва је увођење стандарда породилишта по мјери мајки и беба како би се повећао проценат новорођенчади који се од рођења хране мајчиним млијеком и имају контакт кожа-на-кожу с родитељима.

Друга се тиче раног препознавања ризика, кашњења и сметњи у развоју код дјеце и увођења блиске сарадње стручњака разних профила из домена здравства, дјечје и социјалне заштите и образовања с породицом како би се да кашњења или сметње у развоју превазишле или њихов негативан утицај на даљи раст и живот ограничио што је више могуће.

Трећа битна ствар коју УНИЦЕФ поздравља у овој стратегији су школе родитељства које под називом „Брижне породице“ већ подржавају родитеље у пола општина Црне Горе да развијају вјештине васпитавања дјеце без насиља. Жунић је позвала да све општине пруже шансу свим родитељима да похађају школе родитељства.

– Да би многобројне сјајне идеје из ове стратегије постале реалност, неопходно је да се она спроведе уз адекватно финансирање из буџета државе Црне Горе. Зато УНИЦЕФ апелује да се у буџету државе не штеди на дјецу. Ко нам је важнији од њих? Која је то инвестиција боља за једно друштво од оне у раст и развој дјеце од рођења? – нагласила је Жунић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here