Представа „Јелена, жена које нема“ премијерно одиграна у Kући Ива Андрића

Премијера представе “Јелена, жена које нема“, урађене по истоименој приповјетки Ива Андрића, уприличена је синоћ у Kући нобеловца у Херцег Новом. Публика која је испунила двориште Андрићевог дома аплаузом је поздравила извођење Тихомира Станића, Иване Жигон и Марте Шћекић, а у уводном дијелу је о Андрићу и представи говорио je професор Горан Бјелановић.

Ивана Жигон

Драматизацију и режију представе урадила је Ивана Жигон, која је након премијере истакла да је ово дјело веома актуелно, а намјера им је била да представом „пробуде Андрића“.

– Горан Бјелановић је рекао да је заиста подвиг од једне готово поезије, од „Јелене, жене које нема“ створити представу. Међутим, било је јако инспиративно и на крају се само писало, а да не причам како се у овој кући оживјело. Једноставно, све нам је ишло од руке, казала је Жигон и додала да су уживали док су у „Андрићеву кућу враћали његове снове“.

Она се захвалила глумцу Тихомиру Станићу на овој сарадњи и што је своје слободне дане „подарио Андрићу“. Kако додаје, представа је завршена омиљеном Андрићевом пјесмом, „Kад ја пођох на Бембашу“, за коју кажу да је пјевана у Штокхолму када је писац добијао Нобелову награду.

– И аплаузи који су били дуги, и то што је публика стајала, то је дивно, али то што једно вријеме нису хтјели да оду, то је мени најљепше, кад не желиш да се растанеш са неким, истакла је Жигон.

Тихомир Станић већ дуже од 20 година говори Андрића, појавио се у улози писца у разним телевизијским серијама, а тренутно припрема реализацију серије „Нобеловац“ у којој ће још једном играти лик великог ствараоца. Kако је казао, свих ових година са великом прецизношћу и одговорношћу приступа приповиједању и тумачењу Андрића, а данас има предност да га публика препознаје у тој улози.

– Било ми је занимљиво да у представи коју је Ивана осмислила мало одступимо од слике коју имамо о Андрићу као отменом, децидираном, правом господину. Додуше, нисмо одступили него смо га приказали у интимним тренуцима, у часовима несанице и то је мало другачија слика од оне на коју смо навикли. Мислим да на то, не само да имамо права, већ је то мени био један велики изазов и драго ми је што сам успио да нађем вријеме да се одазовем Иванином позиву. Послије вечерашње представе, сигуран сам да сам исправно поступио, рекао је Станић.

Говорећи о наступу пред публиком у Херцег Новом, казао је да он са собом носи одговорност, узбуђење и осјећање задовољства послије представе која је одлично прошла, али и нешто посебно:

-Поготово овдје, у Kући Ива Андрића постоји још једна додатна радост повратка кући. Ја као да сам дошао на неко мјесто гдје сам се родио као глумац који тумачи Андрића.

Уз Жигон, Станића и Шћекић, на представи су радили композитор Предраг Радисављевић и костимографкиња Душица Kнежевић.

Организацију су подржали Општина Херцег Нови и Јавна установа културе „Херцег-Фест“.

Извор: Служба за информисање Општине Херцег Нови

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here