Потрошачка корпа у јулу 761,2 еура

Вриједност минималне потрошачке корпе за јул је, према подацима Монстата, износила 761,2 еура, што је 1,4 одсто више у односу на јун.

Издаци за храну и безалкохолна пића су износили 349 еура, што је 1,6 одсто више у односу на јун, док су издаци за непрехрамбене производе и услуге износили 412,2 еура, што је 1,3 одсто више у односу на претходни мјесец.

Минимална потрошачка корпа се односи на потрошњу домаћинства која укључује храну и непрехрамбене производе и услуге, којом се омогућава одржавање живота и радне способности чланова домаћинства.

Минимална потрошачка корпа је у складу са минималним препорукама Свјетске здравствене организације (WHO) и Приручника за исхрану Министарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава 2010. године (USDA food Gyide 2010) о минималној вриједности калоријског уноса хране у износу од 2,21 хиљаду калорија дневно по особи.

-Вриједност минималне потрошачке корпе је заснована на подацима анкете о потрошњи домаћинстава и препорукама Свјетске банке (СБ). Вриједност минималне потрошачке корпе за четворочлано домаћинство чине минимални мјесечни издаци који се односе на храну и безалкохолна пића и непрехрамбене производе и услуге, навели  су из Монстата.

За израчунавање минималних издатака који се односе на храну и безалкохолна пића користе се просјечне цијене у текућем мјесецу и мјесечне количине у килограмима за четворочлано домаћинство.

За израчунавање вриједности корпе непрехрамбених производа и услуга користе се индекси потрошачких цијена (CPI).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here