ПРАВОСЛАВНИ ВЈЕРНИЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ БАДЊИ ДАН

Православни вјерници данас прослављају Бадњи дан, који најављује један од највећих хришћанских празника Божић – Христово рождество. Уз посну трпезу која се за данас спрема, најважнији обичај је припремање бадњака, кићење и благосиљање у цркви, а потом у вечерњим сатима и налагање.

Младо храстово дрво које се бере за бадњак, подсјећање је на дрво које су пастири донијели у пећину и које је праведни Јосиф заложио како би се тек рођени Богомладенац загријао у хладној пећини. То је симбол новог живота и наде. Име бадњак повезано је са ријечју “бдјети” будући да се на тај дан бдјело чекајући рођење Господа и Спаса Исуса Христа. Сла­ма ко­ја се уно­си у ку­ћу под­сје­ћа­ње је на ону сла­му из ја­са­ла на ко­ју је Пре­све­та Бо­го­ро­ди­ца по­ло­жи­ла тек ро­ђе­ног Го­спо­да. Та­мјан ко­јим се ка­ди ку­ћа, као и да­ро­ви ко­ји се ста­вља­ју у сла­му, под­сје­ћа­ње су на да­ро­ве ко­је су до­није­ли му­дра­ци са Ис­то­ка и њи­ма да­ро­ва­ли но­во­ро­ђе­ног Хри­ста.

Обичај налаже да у бербу бадњака иду отац или син, а потом се, макар у Боки, бадњаци засјецају са горње и доње стране и ките гранчицом ловора, маслине, бршљана и вежу црвеном врпцом. На боцун и улазну капију или врата, ставља се наранџа, а на трпезу посна јела и суво воће, уз обавезне приганице.

У многим дјеловима чува се бадњак од прошле године као чувар куће, а налаже се на Бадње вече уз нове који су припремљени за ту годину. Бадњаке уносе мушки чланови породице а жене их дочекују и посипају пшеницом. Тек након тога сједа се за трпезу.

Остао је сачуван и обичај да се бадњаци налажу и уочи Православне нове године, Богојављања и Савиндана.

Православним вјерницима ЈРДС РТХН честита Бадњи дан и Божић!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here