Православни вјерници обиљежавају Крстовдан, пливање за Часни Крст сутра на Богојављење     

Православни вјерници обиљежавају Крстовдан уочи великог хришћанског празника Богојављења, у спомен на Јована Крститеља, који је крстио Исуса Христа у ријеци Јордан.

Крстовдан се везује за прве хришћане, који су примили вјеру на самом почетку хришћанске проповиједи.  

У календару није означен црвеним словом, за разлику од Крстовдана који се обиљежава 27. септембра као успомену на проналажење Часног Крста на коме је Исус Христос разапет.

Овог дана у храмовима се обавља и чин водоосвећења.

Празничне вечерње службе у храму Св. Спаса на Топлој  је у 17:00 , а у Цркви Св. Архангела Михаила на Белависти  у 18:00 часова.

Православни вјерници прослављају сутра празник Богојављење – у спомен на дан када је Св. Јован Крститељ у ријеци Јордан крстио Исуса Христа. У петак, 20. јануара биће обиљежена једна од најчешћих крсних слава Јовандан.

Традиционално се на Богојављење, 19.јануара у храмовима освештава вода и организује пливање за Часни Крст.

Свете литургије биће служене у црквама Св. Спаса на Топлој  и Св. Архангела Михаила на Белависти у 9:00 часова. У наставку биће уприличено освећење воде, а услиједиће заједнички одлазак на Шквер, гдје ће бити организовано пливање за Часни Крст у 11:00 часова.

Из Црквене општине Топаљско – Херцегновске позивају заинтересоване за учешће у пливању, да се благовремено пријаве парохијским свештеницима у црквама Св. Спаса на Топлој и Св. Архангела Михаила на Белависти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here