ПОВЕЋАН БРОЈ НЕЗАПОСЛЕНИХ, ЗАВОД КРЕИРАО ШЕСТ ПРОГРАМА АКТИВНИХ МЈЕРА

141

На евиденцији Бироа рада Херцег Нови тренутно се налазе 833 грађана, што је за 20% више него 2019. године.

Како су за РТХН казали из Бироа рада, у структури незапослених најзаступљенија је старосна доб од 45 до 65 година, од чега је готово половина трећег и четвртог степена стручне спреме.

Као и сваке године, дефицитарна занимања су из области угоститељства, односно кувари , конобари, шанкери, собарице, помоћна радна снага, као и занимања из области просвјете.

Завод за запошљавање је у изазовној години, коју је обиљежила корона кирза и повећање броја незапослених на евиденцији, успио да креира шест програма активних мјера, кроз које ће преко 1700 незапослених пронаћи пословни ангажман, најавио је помоћник директора Завода у Сектору за мјере активне политике запошљавања, мр Драган Маровић

– Програми су „Директно отварање радних мјеста – јавни рад“, „Активација жена“, „Оспособљавање за самосталан рад“, „Оспособљавање за рад код послодавца“, „Образовање и оспособљавање одраслих у 2021. години“ као и  „Подстицај за сезонско запошљавање. Одређени број ових програма је већ реализован, а неки су у завршној припреми и врло брзо ћемо кренути у реализацију – казао је он.

Маровић је истакао да су током године корона кризе најчешће без посла остајале жене старости до 34 године са дјецом предшколског узраста, као и лица из сектора угоститељства и туризма.

Када је ријеч о припреми незапослених за интервијуе за посао, Биро рада Херцег Нови организује информативно мотивационе семинаре, односно радионице, у складу са епидемиолошким мјерама. Ове врста семинара се организују једном до два пута седмично, зависно од броја заинтересованих.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here