ПК: ОДЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ ТУРИСТИЧКЕ СЕЗОНЕ, ПРЕДЛОЖЕНА СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА 2021-2025

 У колективном и индивидуаланом смјештају за седам мјесеци ове године, остварено је 262% више долазака и 304% више ноћења у односу на исти период 2020. године.  Упоређујући овогодишњу са статистиком из 2019. Године, евидентан је пад у просјеку од око 40%, саопштено је на сједници  Одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе у Портонови Ресорту у Кумбору. Предложена је Стратегија развоја туризма Црне Горе 2021 – 2025 године са Акционим планом, а у фокусу сједнице биле су и актуелне епидемиолошке мјере, сузбијање сиве економије, као и проблем недостатка радне снаге на сезонским пословима.

Стеван Милић из Портоновог, исказао је задовољство што се и овог пута налазе у улози домаћина, чиме исказују подршку Привредној комори Црне Горе и Одбору туризма. Казао је да је Ресорт Портонови успјешно пословао те да су резултати били изнад очекивања.

–Имали смо преко 90 одсто попуњености у хотелском капацитету а око 95 одсто у рентал дијелу. Позитивно су нас изненадили добра посјећеност у мају, као И у  септембару, који је био неизвјестан.  Стога је врло битно наставити са позитивним трендовима, како бисмо спремно дочекали зимску сезону. Организоваћемо разне догађаје  и важно је да и са локалном самоуправом имамо добру сарадњу, како бисмо заједно промовисали Херцег Нови, затим Боку и цијелу Црну Гору– истакао је Милић.

Душан Вукић, менаџер Општине Херцег Нови оцијенио је да је сезона била и више него добра, са надом да ће наредне године бити боља ситуација са короном и да ће се имунизацијом смањити њен утицај на туристичку привреду Црне Горе.

– Морамо ширити капацитете како би туристичкој привреди дали додатни вид екслузивитета туризма, али и диверзификовали понуду здравственим туризмом, чиме ћемо учинити да сезона траје бар пола године. Слиједи нам значајан догађај, Празник мимозе, па се надам подршци Портоновог у организацији овог али и нових догађаја којима ћемо промовисати туристичку понуду Херцег Новог – казао је Вукић.

Информација о пословању у туризму за период јануар – август 2021.године

Ранко Јововић, предсједник ОУ туризма представио је квантитативне и квалитативне резултате љетње сезоне 2021. Он је подцртао значај туризма у Црној Гори као стратешке привредне гране, посебно имајући у виду чињеницу на његово учешће у БДП и остале показатеље: број туриста, број остварених ноћења и приход овог сектора.

Према његовим ријечима, овогодишња љетња туристичка сезона у Црној Гори  протекла је успјешно када је у питању туристички промет. У колективном и индивидуаланом смјештају за првих седам мјесеци 2021.године, остварено је 262% више долазака и 304% више ноћења у односу на исти период 2020.године. Ако туристички промет у колективном у индивидуалном смјештају, упоредимо.са истим периодом 2019.године, остварено је 40% мање долазака и 37% мање ноћења.  У структури ноћења 95% чине страни, а 5% домаћи туристи. 

– Само у колективном смјештају за период јануар – август 2021 остварено је 535,655 долазака што је више за 166% у односу на исти период 2020.г. и мање за 41% у односу на исти период 2019.г. Такође, у посматраном периоду у колективном смјештају је остварено 2,276,741 ноћења што представља раст од 239% у односу на исти период 2020. године, односно мање је за 35% ако посматрамо исти период рекордне 2019.године – казало је Јововић.

Он је навео да, према подацима из Текућег рачуна платног биланса Црне Горе, остварени приходи од туризма у прва два квартала 2021.године износе 115,3 милиона еура и биљеже раст од 110% у односу на исти период претходне године, односно нижи су за 55% ако посматрамо 2019.годину.

Према његовим ријечима, пандемија корона вируса, са снажним посљедицама по туризам утицала је на пад броја запослених у сектору услуге смјештаја и исхране. По подацима Монстата, за првих осам мјесеци 2021.г, просјечан број радника у Сектору услуге смјештаја и исхране износи 10.943, што је за 22% мање у односу на 2020.г и 43% мање у односу на просјечан број запослених у истом периоду 2019.г. Упркос биљежењу добрих резултата туристичког промета у љетњој сезони 2021.г, просјечан број запослених по подацима Монстата, је и даље значајно нижи у односу на исте мјесеце 2019.г и то: у јуну за 56% мање, у јулу за 59% мање и августу за 54% мање, што је могуће и посљедица запошљавања у сивој зони.

Он је истакао да је неопходно интезивирати активности на сузбијању сиве економије (нерегистроване дјелатности, нерегистровани запослени, нерегистровани промет…), што би за резултат требало да има проширење базе пореских обвезника, раст буџетских прихода, елиминисање нелојалне конкуренције, те у крајњем смањење фискалног и парафискалног оптерећења привреде. Као једну од мјера наводи увезивање система свих релевантних институција за одлучивање на јединственом wеб порталу преко кога ће подносиоци захјтева за добијање дозволе за боравак И рад достављати све неопходне податке, осим биометријских.

– Недостатак радне снаге  на сезонским пословима у туризму, представља једну од бизнис баријера. Иако се туристичка привреда перманентно залаже да се у Црној Гори оствари амбијент у којем приоритет у запошљавању имају домаћи радници, садашња понуда стручног кадра у сектору туризма није задовољавајућа. Зато је од изузетне важности дефинисати посебан програм и приступити изради нове Стратегије развоја људских ресурса у сектору туризма у Црној Гори, праћено добрим центрима за специјалистичку едукацију кадрова свих профила – казао је Јововић. Такође, потребно је измјенити регулаторни оквир И омогућити флексибилније ангажовање домаће радне снаге, а посебно студената, као и других сегмената радне снаге за које се утврди да постоји потенцијал за ангажовање током трајања сезоне. Такође, иницирати измјену прописа о запошљавању и увести категорију »стални сезонски радник«, на који начин би се мотивисали незапослена лица да се преквалификују и имају сигурно стално сезонско запослење.

– Туризам је стратешка привредна грана у Црној Гори са снажним утицајем на запошљавање и ако се мјерама подршке очувају привредни субјекти и задрже радна мјеста, туризам има способност да се брзо опорави и да поново пружи снажан допринос развоју економије – закључује Јововић.

Осврћући се на протеклу љетну туристичку сезону, Александра Гардашевић Славуљица директорица Директората за развојне политике у туризму Министарству економског развоја, казала је да је цијели тим заједничким снагама изнио ову сезону тако да су остварени добри резултати заслуга свих.

 -Сезона је била базирана на wин-wин синергији економије и здравља, прије свега захваљујући стварању одговорног друштвеног амбијента за сезону. Бројним мјерама је очувана и оснажена економска супстанца, уз остварање буџетског суфицита, тако да имамо много разлога за задовољство – казала је она.

Истакла је да је опоравак туризма утицао на оснаживање економије и стабилизацију јавних финансија, али да су изазови и даље ту, те да их заједничким снагама треба рјешавати.

Светлана Шљиванчанин, Управа за инспекцијске послове казала је да је сезона била изазовна за привреду али и за све у Управи инспекцијских послова.

– Превентивно смо почели са дјеловањем и бројке које смо остварили су пет пута  ниже него у 2019 години. У периоду од 1. маја до 01. септембра смо обавили 4198 инспекцијска  надзора и уочили 887 неправилнсоти- навела је Шљиванчанин.,.

Он је истакла да су у почетку угоститеље само упозоравали и давали рокове за прилагођавање, а све у складу са законским оквирима.

Како наводи, у великом броју су се те неправилнсоти односиле на неиздавање фискалних рачуна, недостатак спасилачких служби, непоштовање здравствених мјера,  те непоштену пословну праксу. Од 654 поднијетих  жалби  од стране корисника највише се односило на општине Будву и Херцег Нови

Шливанчанин је изразила задовољство успјешном сезоном , али и апеловала на стриктно поштовање мјера у циљу заштите становништва, јер тренутно имају само 14 туристичких инспектора, што је премало за цијелу Црну Гору.

Ненад Витомировић из Општине Херцег Нови, је истакао да је у предстојећој зимској сезони најбитнији догађај Празник мимозе,  и изразио наду да ће ове године имати много богатији програм.

– Овим желимо да продужимо сезону, промовишемо авантуристички парк и Орјен – казао је Витомировић.

Предлог Стратегије развоја туризма Црне Горе 2021 – 2025. године

Александра Гардашевић Славуљица  је информисала  да је Министарство економског развоја иницирало израду нове стратегије туризма, највише због чињенице да циљеви дефинисани претходном нису реализовани, додајући да ће овај стратешки документ имати међународни карактер, јер ће бити укључени сви релевантни међународни представници.

Милош Ковачевић, ТО ХН, указао је на постојање врло лоше статистике која онемогућава стратешка планирања и корелацију између статистичких елемената, усљед закашњелих општих и генеричких података.

На крају сједнице, представници надлежних институција и привреде позвали су на вакцинацију, јер ће само од њеног степена реализације зависити успјешност туристичке сезоне.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here