Посјетите олупине бродова помоћу бесплатне WRECKS4ALL апликације

Фото: Поморски факултет

Поморски факултет Котор Универзитета Црне Горе, тим Центра за истраживање, иновације и предузетништво развио је и водио имплементацију пројеката под називом: “Заштита подводног насљеђа кроз дигитализацију и валоризацију као нови облик туристичке понуде” – WRECKS4ALL.

Како објашњавају из тима Поморског факултета Котор који је радио на развоју ове апликације, у оквиру пројекта отворене су собе за виртуелну реланост у Котору, Мостару и Сплиту, а један од резултата је и апликација за мобилне уређаје која омогућава посјету локалитетима подводне културне баштине прекограничног региона.

Узбудљива историјска дешавања, од Хеленистичког и Римског доба до Другог свијетског рата и модерног доба, оставила су трагове на дну Јадранског мора.

Истражите најзанимљивије подводне културне атракције Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине на вашем мобилном уређају уз помоћ апликације WRECKS4ALL. Помоћу њеног додатка за обогаћену реалност (АР) испуните свој простор локалитетима подводне културне баштине. Смјестите олупину брода у вашу дневну собу.

Сигурно вас занима како је потонуо француски разарач Даг (Dague) код Бара и како олупина сада изгледа? Погледајте палубу паробрoда Тихани (Tihany), најљепше црногорске олупине. Шта је остало од Голешнице 91 која је учествовала у свим ратовима двадесетог вијека? Зароните на њемачком авиону Штука, чији звук је ледио крв у жилама. Истражите антички бродолом код Шћедра у Хрватској. Посјетите археолошка истраживања локалитета Десло у Босни и Херцеговини.

Апликацију можете скинути за Андорид и Епл (IOS) уређаје.

Пројекат је одобрен за финансирање од стране Заједничког надзорног одбора другог позива Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора 2014-2020 и трајаће двије године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here