Поплава у просторијама у подручном одјељењу ОШ „Дашо Павичић“ у Игалу

Подручна јединице ОШ „Дашо Павичић“ у Игалу кубури са бројним проблемима, а нови се указао током претходне ноћи због кише, која је узроковала плављење учионица и ходника.

Како прича вд директорица школе, Босиљка Перуновић, проблем је велики, вода је у већини учионица, а само захваљујући хигијеничарки која је радила током ноћи и јутра, штета није велика, али једно одјељење данас није похађало наставу.

Босиљка Перуновић, ВД директорица ОШ „Дашо Павичић“

– Морали смо измјестити једно одјељење из учионице и послати кући, јер је било немогуће одржати наставу данас. Просторије које користимо као подручно одјељење Институт Игало дао нам је на коришћење. Оне нису сигурне, ту су ходници који нису заштићени, прозори су сломљени, врата не постоје, тако да у  сваком трeнутку током дана или ноћи неко може да уђе. Дјеца нам овдје нису сигурна и заштићена – наводи она.

Осим учионица, вода је продрла у већину просторија које се не користе, а задржава се и на кровној плочи, која је пропала и прокишњава.

Један од проблема, како прича Перуновић, је и омладина која се окупља након наставе.

– Не бих улазила у то шта раде, али у сваком случају, ујутру налазимо опушке, флаше од пива или неког алкохола и слично. Нисам сигурна колико смо сигурни за ових пар сати, колико дјеца овдје бораве. Као матична школа, понудили смо опцију наставе у Суторини, гдје би смо могли да измјестимо сва четири одјељења и да настава функционише како ваља. Став родитеља, међутим, није био одговарајући – прича Перуновић.

За уторак је планиран велики родитељски састанак на коме ће се разматрати прелазак у Суторину.

– Ријеч је о привременом рјешењу, што је јако важно да кажем. Доћи ће представници Министарства, Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови и још неки представници локалне заједнице, како би постигли заједнички договор и пронашли рјешење – казала је Перуновић.

Прибојава се да би киша, уколико падне током наредне ноћи, могла да проузрокује још већу материјалну штету.

Потенцијална опасност за ђаке и наставно особље је и неисправан противпожарни хидрант.

– У случају пожара, не знам на који начин бисмо реаговали и заштитили дјецу. Имамо методе евакуације, професори су прошли обуку, али у тим хитним случајевима заиста не знам како бисмо реаговали. Услови у којима радимо не дозвољавају нам да се заштитимо на адекватан начин – навела је Перуновић.

Подсјећа да је новац за пројеакт изградње нове школе у Игалу обезбјеђен капиталним буџетом Владе Црне Горе, тако је опција наставе у Суторини само привремено рјешење.

Некадашња Управа за јавне радове, док је на њеном челу био Боро Лучић, усмјерила је 180 хиљада еура за санацију школе у Суторини. Радови су подразумијевали замјену прозора, врата, санацију тоалета, замјену ограде, кречење, фарбање фасаде и уређење простора око школе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here