Порастао број дјеце вакцинисане MMR вакцином

У Црној Гори је прошле године 14 500 дјеце примило вакцину против малих богиња, заушки и рубеле, рекли су из Института за јавно здравље, наводећи да је тај број већи за око 2 000 у односу на 2022. годину.

Од 1. јануара до 28. децембра прошле године, првом дозом MMR-a вакцинисано 8 295 дјеце, док је другу дозу примило њих 6 210 саопштено је из Института за јавно здравље Црне Горе.

-Примијетан је већи број дјеце која су вакцинисана MMR-ом у односу на 2022. годину. Прошле године је ту вакцину примило око двије хиљаде дјеце више у односу на 2022. годину.

Евидентан је и пораст броја вакцинисаних против великог кашља.

-Током прошле године дато 31 645 вакцина против великог кашља, 600 више у односу на годину раније. Првом дозом вакцинисано је 6 922 дјеце, другом 6 878, трећом дозом 6 451, док је прву ревакцину примило 6 496 малишана. Од ове школске године уведена је друга ревакцина против великог кашља, која се даје при упису у први разред, па је до сада 4 700 дјеце примило ту вакцину, навели суи з ИЈЗЦГ.

Добре резултате даје и кампања HPV вакцинације.

Од септембра 2022. године, када је почела вакцинација против хуманог папилома вируса, до 28. децембра прошле године, 6 664 дјевојчица и дјевојака примило HPV вакцину. Током викенда је биљежен пораст вакцинисане дјеце, па ће таква пракса вјероватно бити настављена и током ове године.

Континуирано сарађују са здравственим радницима и медијима како би промовисали вакцинацију и подигли свијест о важности имунизације.

-Спроводимо доста активности, попут едукација здравствених радника, родитеља, као и новинара, ради пружања тачних информација о ефикасности вакцина, њиховој безбједности, распореду имунизације и важност вакцинације у превенцији болести, саопштили су из Института за јавно здравље.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here