Санација Новосадске плаже тек идуће године

Међу пројектима Јавног предузећа за управљање морским добром који су значајни за општину Херцег Нови је реконструкција Новосадске плаже, који траје много дуже него што је планирано и очекивано.

Због непоштовања уговорних обавеза вјероватно ће бити раскинут уговор са изабраним понуђачем, казала је за РТХН руководилац службе за уређење и изградњу морског добра Сандра Шкатарић, истичићи да Новосадска плажа заслужује добро пројектно рјешење и квалитетну реконструкцију.

-Ријеч је о пројекту који је уговором закљученим прије три године дат одређеном понуђачу, али је уочено да он није на законит начин испунио преузете обавезе, односно испоштовао временски рок на који је био обавезан. Управо са својим правним тимом размишљамо о окончању, односно раскиду уговора, како би се наведени пројекат додијелио неком понуђачу, односно пројектантској компанији која би на много ефикаснији и бржи начин сагледала ситуацију и дала свој допринос у смислу пројектног рјешења реконструкције Новосадске плаже. Можда то није била пракса до сада, али свакако да се нећемо либити да са свим понуђачима који не поштују законске обавезе, односно не испуне све оно што је уговорено, уговорни однос буде раскинут и посао додијељен некоме ко ће на много квалитетнији начин и у складу са временским обавезама испунити оно на шта се обавезао. А, Новосадска плажа је свакако једна од врло атрактивних локација и заслужује једно добро пројектно рјешење.

Пројекат реконструкције би могао бити завршен до почетка љета, а почетак радова очекују идуће године.

-Једини разлог што реконструкцију ове плаже нисмо ставили у план за ову годину је што је нереално очекивати да пројекат буде тако брзо завршен, али свакако да 2025. године можемо очекивати чак извођење радова. Битно је напоменути да је ријеч о значајним финансијским средствима која ће бити намијењена за извођење радова када је ријеч о наведеном потезу, који свакако заслужује озбиљну инвестицију и озбиљан пројекат. Потребно је ангажовање свих институиција које учествују у изради пројектних рјешења и давању сагласности на идејна рјешења, која дају главни градски архитекти односно главни државни архитекта, како би  у наредном периоду отклонили одређене баријере када је ријеч о израдипројектних рјешења. Било би веома значајно да се то стави фокус како би пројекти ишли много брже, јер када имамо спремне ревидоване пројекте, извођење се само по себи намеће, поручила је Шкатарић.

Подсјећамо, реконструкција дијела “Новосадске плаже” код објекта “Домазетовић”, који је урушен усљед јаких удара таласа, почела је у априлу 2020. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here