Понош: Закон о привременом издржавању дјеце што прије уврстити у процедуру

Фото: Медиабиро

Удружење “Родитељи” које се годинама бави правима родитеља и интересима њихове дјеце, упутиће сутра захтјев Скупштини да се Закон о привременом издржавању дјеце што прије уврсти у процедуру, преноси Медиа биро.

Како је казала Дејана Понош испред Удружења Родитељи један од највећих проблема са којима се суочавају једнородитељске породице је недостатак финансија. Алиментациони фонд, Закон о привременом издржавању дјеце ступио је на снагу још крајем прошле године и убрзо након тога примјена је обустављена, подсјетила је Понош.

-Надлежне институције рекле су да не желе више да примјењују закон, док се он поновно не изгласа тако да, сада имамо ситуацију да исплате касне већ четири мјесеца. Скупштина је прихватила измјену Закона, али га садашњи предсједник државе још увијек није потписао. Опет смо на почетку, више стотина родитеља чека одлуку и исплате из Алиментационог фонда. Нови закон каже да ће све претходне одлуке бити поништене, те да се процес мора одрадити испочетка, казала је Понош.

Она је истакла да, нажалост, због политике трпе најрањивије категорије друштва.

-Имамо закон који је ступио на снагу, имамо процедуре и правила али се они не примјењују. Ми ћемо сутра послати Захтјев Скупштини да се усвајање измјена и допуна Закона што прије нађу у скупштинској процедури, како би се што прије усвојиле и почеле примјењивати, рекла је она.

Право на привремено издржавање, према Закону, траје све док дужник не почне у потпуности да извршава обавезу одређену пресудом, а најкасније до навршене 18. године живота дјетета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here