Почиње изградња скоро осам километара дуге саобраћајнице на Луштици

Изградња пута на Луштици у дужини од 7, 7 километара од Роса до комплекса Луштица беј почеће наредног мјесеца. Извођач је конзорцијум Брив констракшен (Briv Constraction) и Бесикс, а комплетан посао финансира Управа јавних радова. Пут ће унаприједити живот мјештана и валоризовати потенцијале полуострва.

Према ријечима директора Управе јавних радова Борa Лучићa у току је избор надзора, а након тога се очекује и почетак радова.

– Очекујемо да процедуру избора извођача радова завршимо за пар дана и онда ћемо пријавити почетак радова и надам се да ћемо у наредне двије до три седмице почети радове на Луштици, казао је Лучић.

Боро Лучић, директор Управе јавних радова


Инжењер Дејан Ђуровић објашњава да ће пут на Луштици бити модерна саобраћајница.

– Ради се о изградњи саобраћајнице у дужини од 7, 7 километара, пробијању потпуно новог пута. Премда је ријеч о локалном имаће све елементе модерног магистралног пута. Радиће се паралелно сва инфраструктура, канализацона мрежа, енергетско напајање и телекомуникационе везе, казао је Ђуровић.

Дејан Ђуровић, инжењер компаније Брив


Лучић истиче да ће нова саобраћајница мјештанима много значити, а омогућиће и валоризацију мјеста. Наводи и да је изградња пута између осталог и захтјев инвеститора који гради комплекс Монтеросе.

– Изградњом овог пута биће убрзана изградња овог ризорта, а овим пројектом рјешавамо обавезе државе према инвеститору. Ово ће отворити могућност изградње и нових ризорта, али бољу повезаности са градовима у Црној Гори. У будућности се планира и повезаност са Херцег Новим кроз трајектну линију или изградњу подводног тунела кроз неколико планских докумената. Пројектује се и заобилазница. По Просторном плану општине ХН недостаје трајектна линија или подводни мост да повеже двије обале, казао је Лучић.


Радови неће ометати саобраћај, а Ђуровић не очекује ни проблеме на терену.

– На дионицама гдје нема много саобраћаја ћемо радити током љета и док траје забрана. Траса је поприлично празна, нема инфраструктурних старих објеката који могу ометати послове. Потпуно је отворена, има доста ископа , преко 230.000, од чега 200.000 кубика у чврстој стјени. Захтијеван је посао , али ћемо све завршити, казао је Ђуровић.

Рок за извођење радовa је 30 мјесеци, а вриједност посла је 10,3 милиона еура.

3 COMMENTS

  1. Уништавање и гушење природе, мора и људи са тим ризортима и крузерима… Греота!

  2. Glupos. Meštani ništa ne dobijaju. Preko potrebnu vodu niko ni ne pominje, a uništiće prirodu i mir. Sad vidimo zašto je Luštica gorela pre par godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here