Обавезна фискализација за издаваоце приватног смјештаја

Издаваоци приватног смјештаја у Херцег Новом од ове љетње сезоне у обавези су да имају фискалну касу, како би на тај начин Управа пореза и царина у реалном времену евидентирала остварени промет и обрачунавала порез.

У скупштинској сали Општине Херцег Нови одржанa је јавна трибина издаваоцима приватног смјештаја, односно објашњене су им процедуре и процеси приликом електронске фискализације. Интересовање Новљана било је изузетно велико, па је сала била недовољно велика за све који су дошли.

Уз обавезну фискалну касу уз коју долази и квалификовани електронски сертификат, новина је увећање пореске стопе на остварени промет евидентирања броја остварених ноћења са 9 на 15% према држави. Порез на прирез локалној управи остао је 13%.

Како је појаснио Роберт Рајковић из Управе прихода и царина, евидентирање пореза биће обављано путем електронског наплатног уређаја који користи фискални сервис или путем веб портала за физичка лица која обављају промет кроз безготовински начин плаћања. Систем ће, како је казао, олакшати пореским обвезницима уплату пореза.

Робер Рајковић, ИТ сектор Управе прихода и царина

– У сваком тренутку издаваоц приватног смјештаја има могућност лагодног рада, без додатних притисака везаних за начин рада, јер није потребно ићи у просторије пореског органа. Плаћање је омогућено са било код мјеста, уз обезбјеђен интернет и уређеј који ће користити дигитални сертификат за електронски потпис – наводи он.

Трошак увођења у нови систем фисаклизације износи 30 еура, колико кошта уређај, с тим што су издаваоци у обавези да имају неки од смарт уређаја (телефон или таблет), рачунар и штампач.

– Сертификат има рок важења од три године, након чега га је потребно обновити, уколико се узима код Поште или Црногорског телекома, као овлашћених  издаваоца сертификата за физичка лица. Уколико користимо сертификат на новој личној карти, њега ћемо морати у неком тренутку обновити код министарства унутрашњих послова – казао је Рајковић.

Он је истакао да је систем фискализације на снагу ступио 1. јануара 2021. са роком продужења до 1. јуна исте године.

Незадовољство издаваоца смјештаја је велико због увећаног пореза, додатних трошкова, али и зато што су оваква обавеза и промјена дошле пред сам почетак главне сезоне.

– Ово је касно да сада радимо пријаве, добијамо обавјештења и слично. Требало је то радити у децембру, да људи могу да се спреме како треба јер има људи који не зању да раде на компјутеру или да се региструју. Незадовољство је и због повећања пореза са 9% на 15%, не знам како ће то људи прихватити. Имам само неколико кревета, ја сам мали издаваоц али сви смо заједно погођени. Мало тога нам је јасно јер нам је речено да ћемо уплаћивати на банку, па онда подизати са рачуна, а банка ће сигурно узети провизију. Шта је сада ту за нас боље, није ништа. Држави је боље али нам она ништа не даје, казала је једна од учесница семинара.

– Оваква промјена ми значи само прелазак са писања ручно на електронски. Захваљујући инспекторки Невенки из Подгорице додатно нам је појашњено и мислим да ми неће бити проблем да пређем на овај начин рада, објаснио је један од издаваоца.

– Сматрам да је непотребно ово што сада уводе, бар за нас мале издаваоце смјештаја. Ово се није смјело увести сада, јер није ово период пред сезону, сезона је увелико почела. Искомпликоваће нам доста тога јер има људи који немају школе и знања да раде на компјутеру па ће морати да плате некога за тај дио посла, а и то су додатни трошкови. Повећали су порез, а нама кажу да је све исто. Много ће нас оптеретити, пензионер сам, имамо велико домаћинство и издавамо јер нам потреба а не хир. Ово је велики намет за нас, казала је власница приватног смјештаја која се тим послом бави већ 15 година, смјештај је регистрован и уредне су платише пореза.

Увођењем фискализације плаћање путем парагон блокова више неће бити могуће. Казне за издаваоце који не уђу у систем фискализације биће 4 хиљаде еура.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here