Почео упис у Музичку школу Херцег Нови; јубилеј у знаку награда и концерата

Почео је упис у Школу за основно музичко образовање Херцег Нови, која обиљежава 75 година, и чији ученици постижу значајне успјехе на државном и међународним такмичењима.

Први разред шестогодишњег образовања на одсјеку удараљки уписују дјеца са девет година, трогодишње образовање соло пјевања уписују дјеца са 12 година, а деветогодишње образовање уписују шестогодишњаци,  или директно други разред узраста седам или осам година, на одсјецима: клавир, хармоника, виолина, виолончело, гитара, флаута, кларинет, саксофон и труба.

Први је дан уписа који траје до 3. јуна путем апликације upisi.me, а у Музичкој школи Херцег Нови се труде да будуће младе музичаре заинтересују и за мање популарне инструменте, казала је за РТХН директорица Музичке школе Нивес Ненадовић и додала да ће до 17. маја бити одржани завршни испити.

-Приликом уписа родитељи бирају термин када ће доћи на провјеру слуха и ритма, а та провјера ће да буде одржана од 4. до 7. јуна у просторијама школе. Ми се трудимо да популаризујемо дувачки одсјек и прошле године смо стварно имали доста нових ученика на тим инструментима, тако да се надамо да ће и ове године бити интересовања за флауту, кларинет, саксофон и трубу. До 17. маја, до када траје наставна година за ученике завршних разреда тако биће одржани испити за ученике деветог разреда деветогодишњег школовања, шестог разреде удараљки и трећег разреда соло пјевања.

Читав мај ће бити у знаку 75 година постојања Музичке школе. Јубилеј ће прославити концертима ученика и професора средином маја, настављају сарадњу са Градском музиком Херцег Нови, а сутра им у госте стижу ученици из Музичке школе „Васа Павић“ из Подгорице.

-Ријеч је о два ученика са одсјека хармонике. Један је ученик другог разреда, Павле Ђурић из класе професора Саве Вујачића, а други ученик је Игор Потурица из класе Александре Лаловић, који ће се представити на концерту у 19.00 сати. То је углавном репертоар који спремају сада и за такмичења и за завршни испит, тако да ће бити једночасовни концерт са различитим програмом. Рођендан смо прославили у току празника;  4. маја је званични Дан школе, тако да ћемо одржати два концерта. Један ће бити концерт награђених ученика 15. маја, а концерт професора је 16. маја.

Међу ученицима који ће наступити на концерту 15. маја су и првонаграђени на на 49. Музичком фестивалу младих Црне Горе, и на петом Интернационалном музичком фестивалу Земун.

-Крајем априла је било наше републичко такмичење, односно Фестивал младих у Колашину, гдје смо се представили са различитим одсјецима. Највећи успјех постигле су ученица Васја Петровић на виолончелу из класе професора Игора Новака која је освојила прво мјесто, значи најбоља је у Црној Гори, и ученица Асја Радојевић из класе професора Александра Бубање која је најбоља на гитари. Прије двије седмице су се наша два ученика са клавирског одсјека веома успјешно представила на веома јаком такмичењу у Земуну. Митар Жижић и Михаил Кадкин су освојили прве награде на том такмичењу гдје је била јако конкуренција и инострани жири, тако да се за нашу школу чуло и у Београду, истакла је Ненадовић.

Музичка школа Херцег Нови је у протекле двије године одржала 16 концерата у сарадњи са Градском музиком Херцег Нови. Следећи је планиран крајем маја, а Свјетски дан музике ће трећи пут прославити заједничким концертом 21. јуна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here