Почели припремни радови на санацији клизишта око Канли куле

Канли кула, пукотина

Данас су почели припремни радови на санацији клизишта око Канли куле, које изводи компанија Интермост ДОО из Подгорице.

Из Управе за капиталне пројекта Владе Црне Горе, су за РТХН  потврдили да су радови на санацији клизишта око средњовјековне тврђаве Канли кула у Херцег Новом планирани након завршене процедуре јавне набавке за избор стручног надзора.

Гојко Шљиванчанин главни и одговорни инжењер у компанији Интермост за санацију клизишта на локалитету Канли куле је за РТХН казао да су у координацији са инвеститором и надзором званично данас почели радове:

– С обзиром да је ријеч о специфичном послу, временски услови су један од  најважнијих фактора за реализацију пројекта. Раде се припремни радови, односно, увођење извођача у посао. Очекујемо да ћемо наредних дана почети интензивне активности. Рок за извођење радова је шест мјесеци. По динамичком плану очекујемо да ће бити до туристичке сезоне. Наш план је да све завршимо док траје грађевинска сезона. Оставили смо у резерви један мјесец након сезоне, за радове на улици испред Канли куле, како не би ометали саобраћај. Геомеханички радови који укључују шиповање и друге стандардне радове за ову врсту посла, би требало да буду завршени до 15. јуна ове године, очекује Шљиванчанин.

Уговорени рок завршетка радова је шест мјесеци од увођења извођача у посао. Сагласно динамичком плану који је саставни дио уговорне документације радове на ојачању темељног тла око објекта, односно, санације клизишта шиповањем, извођач планира да заврши до почетка туристичке сезоне 2024. године.

Преостали радове на изради дренаже на “горњој страни” локације биће завршени након завршетка туристичке сезоне.

Подсјећамо, крајем маја 2023. године закључен је уговор са стручним надзором. Затим је наступила забрана извођења радова због почетка туристичке сезоне до октобра текуће године. У коначном Општина Херцег Нови је крајем децембра 2023.године допунила пријаву радова надлежном инспекцијском органу, чиме су се створили услови за почетак радова, саопштили су из Управе за капиталне пројекте.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here