Одбачена тужба Ђорђа Рајака о исплати отпремнине

Илустрација

Тужбу којом је Ђорђе Рајак пред Основним судом у Херцег Новом тражио од компаније Вектра Бока да му исплати отпремнину, предсједница Суда Весна Газдић је одбацила неправоснажном пресудом и у поновном поступку. Рајак ће на ову одлуку уложити жалбу пред Вишим судом.

Како је у одговорима на питања редакције РТХН казала Газдић, Суд сматра да је Рајак ово право покушао да оствари пред Привредним судом, који је о овом тужбеном захтјеву већ одлучивао.

– У ранијем току поступка ово право су истом тужбом тражили и тужиоци Тихомир Вилов и Никола Чубрило, када је овај Суд у односу на њих тужбени захтјев одбио као неоснован, коју пресуду је Виши суд у овом дијелу потврдио –  казала је Газдић.

Рајак сматра да пресуде ни Привредног ни Основног нису, како је казао, погодиле тему тужбеног захтјева.

– Свега је нас троје радника поднијело ту тужбу. Двојица колега су управо на основу неусклађености теме тужбеног захтјева и донесене пресуде, гдје тема није погођена, изгибили тај спор, али сигуран сам да ће се вратити. Гарантујемо да ћемо успјети у овом спору – тврди он.

Рајак се узда у Виши суд, гдје ће уложити жалбу на одлуку Основног и нада се да ће успјети да добије пресуду у своју корист, а позива се на купопродајни и колективни уговор.

– Иако закон каже да је обавезно, нико се не осврће на купопродајну уговор. Још једна чињеница је да су законодавна и извршна власт овјериле купопродајни и колективни уговор, односно држава и Влада су овјериле тај купопродајни уговор, у којем је наведено да је компанија дужна, уколико не испоштује одређене ставове, да не цитирам сада, да по сваком раднику исплати отпремнине у складу са колективним уговором – казао је он.

Сматра да је план реорганизације фингиран, због чега су радници остали без својих потраживања.

Газидић у одговорима подсјећа да су Рајак и други запослени су 2015. године остали без посла у Вектра Боки, упућени су на Биро рада, након чега су пријавили потраживања према компанији.

Да ли је одлука Основног суда у Херцег Новом правилна и у складу са законом, оцијениће Виши суд у Подгорици у поступку по жалби, закључуила је Газдић.

1 COMMENT

  1. Zar on nije zvao radnike da mu donose podatke da prijavi otpremnine, da ce sudski vjestak da izracuna koliko ki treba da dobije novca. Ni sudskoga vjestaka dovede, ni sudsku presudu u svoju korist dobi a sada opet nesto garantuje, pa ko njemu ista vise vjeruje i za koga on ustvari radi i za ciji interes, za interese radnika sigurno nihe!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here