Троје судија у Основном суду у Херцег Новом, 250 предмета делегирано судовима у Котору и на Цетињу

Повратком судије Оље Петровић са боловања ситуација у Основном суду у Херцег Новом је нешто боља јер је тренутно ангажовано троје судија међу којима је и  предсједница Суда Весна Газдић.

Судија Петровић је задужила предмете ранијег судија Андрије Маројевића, коме је 29. септембра 2023. године одлуком Судског савјета констатован престанак судијске функције.

По ријечима Газдић, ситуација је и даље веома сложена и једини помак  се може десити избором нових судија који се могу очекивати тек у другој половини 2025. године. Како је Газдић казала за РТХН Судски савјет и Врховни суд Црне Горе су препознали проблематику са којим се овај суд суочава, те је Основном суду на  Цетињу и Основном суду у Котору делегирано укупно 250 предмета за рад.

Ријеч је о судовима који имају попуњенији састав од херцегновског Основног суда и у којима се на  бржи и ефикаснији начин поступци могу ријешити.

Херцегновски Основни  суд требало би да по систематизацији има шест судија и предсједника  а до скоро је у Херцег Новом радио један судија и предсједница Суда. Како је недавно појаснила Газдић, гостујући у емисији „У четири ока“ , у пуном саставу су радили до краја 2021. године, а онда се број судија почео смањивати и до краја 2022. отишло је четворо колега. Због дефицита кадра, судије у Херцег Новом се сусрећу са великим изазовима јер задужују велики број сложених предмета и раде све реферате  без  изузетка.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here