У Клиничком центру Црне Горе пуштен у рад најсавременији скенер

Најсавременији скенер који посједује црногорски јавни здравствени систем128 мултислајсни ЦТ апарат званично је пуштен у рад у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ). Из државног буџета за набавку апарата и пратеће опреме, као и адаптацију простора издвојено је готово 550.000,00 еура, саопштено је из Министарства здравља.

Након обиласка Центра за радиолошку дијагностику КЦЦГ, министар др Војислав Шимун је рекао да је за успјешан рад сваке здравствене установе, поред незамјенљивог стручног кадра, веома важна и савремена медицинска опрема.

– С обзиром да технологија у медицини брзо напредује, од здравственог система се очекује да прати и примјењује савремене трендове, како би се створили услови да се пацијентима пружи најквалитетнија здравствена заштита. Зато је Министарство здравља, као једну од приоритетних активности у наредном периоду дефинисало континуирано и планско улагање у медицинску опрему, на свим нивоима здравствене заштите. На овај начин омогућићемо нашим љекарима да спроводе најновије медицинске процедуре и обезбиједе грађанима доступну и квалитетну здравствену услугу -нагласио је министар Шимун.

Министар је истакао да је за рад сваког радиолога скенер један од есенцијалних апарата.

– Реализацијом овог пројекта направљен је велики технолошки искорак, чиме ће подићи ниво здравствене заштите у КЦЦГ, посебно ако знамо да су два ЦТ апарата у Центру за радиолошку дијагностику у највећој црногорској здравственој установи,  инсталирана прије скоро 15 година – казао је министар Шимун.

Директорица КЦЦГ др Љиљана Радуловић нагласила је да је, нови ЦТ апарат, који карактеришу квалитет, брзина снимања и мала доза зрачења, набављен захваљујући разумјијевању и подршци Министарства здравља и Министарства финансија.

– Менаџмент КЦЦГ је у протеклом периоду, планским улагањем, поред едукације високоспецијализованог кадра, континуирано набављао савремену медицинску опрему. Тако смо крајем прошле године, између осталог, нашим љекарима обезбиједили најсавременије хируршке микроскопе вриједности преко пола милиона еура, а данас представљамо још један савремени апарат – казала је др Радуловић.

Она је подсјетила да су у претходној години у КЦЦГ обезбијеђени медицински апарати и опрема, укупне вриједности преко 3,1 милион еура, од чега је из државног буџета издвојено преко 2,1 милион, из средстава КЦЦГ преко 212 хиљада и преко 750 хиљада еура из донација. Будући да је инсталација нове опреме често захтијевала и адаптацију простора, за те потребе обезбијеђено је скоро 210 хиљада еура, од којих из буџетских средстава близу 190 хиљада и преко 22 хиљаде  из средстава КЦЦГ.

Директор Центра за радиолошку дијагностику КЦЦГ др Саша Ускоковић је појаснио да ће овај апарат значајно подићи ниво високоспецијализованих медицинских услуга у нашој држави, будући да се у Центру пружају услуге пацијентима, не само из Подгорице, Даниловграда, Колашина, Тузи и Голубоваца, већ и из цијеле Црне Горе.

– Нови ЦТ апарат омогућава за много краће вријеме изузетно квалитетне слике високе резолуције и што је  веома важно, са значајно мањом  дозом зрачења. Његовом примјеном добили смо могућност брже и детаљне вискококвалитетне дијагностике свих органа и ткива. Посебан искорак биће у дијагностици кардиоваскуларних обољења јер ће омогућити бржу, ефикаснију и неинвазивну дијагностику срца и свих крвних судова -навео је др Ускоковић.

Он је казао да је у њиховом Центру у 2021. години урађено 24.814 ЦТ прегледа, у 2022. години 23.277, док  је у минулој, 2023. години урађено 26.658 ЦТ прегледа.

– Морам нагласити да за вријеме деинсталације старог и инсталације новог апарата, нисмо ниједног тренутка обустављали рад. Захваљујући доброј организацији и посвећености свих запослених нашег Центра, као и не мање важно, разумијевању наших уважених колега клиничара, свакодневним радом у двије смјене, обављали смо овај вид дијагонстике свим заказаним и хитним пацијентима. Зато користим прилику да се, прије свега захвалим нашим пацијентима на стрпљењу и разумијевању, као и комплетном особљу нашег Центра и колегама КЦЦГ – казао је др Ускоковић, упујући и ријечи захвалности менаџменту установе, што су препознали потребе и љекара и пацијената за унапређење овог вида дијагностике у  КЦЦГ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here