ПОЧЕЛА ДИСТРИБУЦИЈА ВАКЦИНА ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА

ЈЗУ Апотеке „Монтефарм“ почела је дистрибуцију вакцина против сезонског грипа, свим домовима здравља на територији Црне Горе. Испоручене количине намијењене су приоритетним и рањивим групама, док ће се комплетна испорука вакцина против сезонског грипа, у количинама које су требовале здравствене установе, за све категорије осигураника којима се препоручује вакцинација, обавити током наредне седмице. Домови здравља обавијестиће грађане о начину, односно, мјесту и времену на који ће бити организована вакцинација против грипа у општинама за које су надлежни.

У склопу превенције оболијевања од сезонског грипа и ове године у Црној Гори ће се спроводити вакцинација категорија становништва које су у повећаном ризику од обољевања и компликација ове вирусне инфекције, саопштено је из Министарства здравља.

Вакцинација против сезонског грипа препоручује се свим особама старијим од шест мјесеци са обољењима кардиоваскуларног система и бубрега, особама које се лијече од метаболичких поремећаја (као што је шећерна болест), особама са хроничним обољењима респираторног система, лицима са смањеном функцијом имунолошког система укључујући и лица са ХИВ/АИДС-ом, као и особама које имају трансплантиране органе и/или ћелије.

Такође, вакцинација је предвиђена и препоручује се свим старијим од 65 година, хронично обољелим особама које живе у колективном смјештају, здравственим радницима и сарадницима, а нарочито је битно да буду вакцинисани запослени на одјељењима интензивне његе, неонаталне његе и у стационарима за хронично обољела лица јер на тај начин – не само да штите своје здравље и здравље својих укућана већ значајно доприносе здрављу оних које лијече и о којима брину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here