ЕДУKАЦИЈА НОВИНАРА О СЕНЗИБИЛНОМ ИЗВЈЕШТАВАЊУ О РЕ ПОПУЛАЦИЈИ

Министарство правде, људских и мањинских права – Дирекција за инклузију Рома и Египћана у Будви организује дводневну едукацију уредника и новинара за сензибилно извјештавање o Ромима и Египћанима у борби против антициганизма. Ова активност је предвиђена Акционим планом за ову годину.

Влада Црне Горе је у септембру донијела Стратегију социјалне инклузије Рома и Египћана 2021–2025, са Акционим планом за 2021. Циљ Стратегије је да се усклади са Стратешким оквиром Европске уније за једнакост, инклузију и учешће Рома за период 2020-2030. године, као и да се први пут посвети посебна пажња антициганизму.

Семинар у Будви отворио је мр Сокољ Бегенај, начелник Дирекције за инклузију Рома и Египћана, који сматра да би медији требало да више и коректније извештавају о овој популацији у циљу ефикаснијег укључивања у све токове друштва.

-Наши полазници су овога пута углавном уредници програма и новинари, уз чију помоћ желимо да поправимо лошу слику о ромској и египћанској популацији која је можда до сада представљана, да унаприједимо ту слику, односно прикажемо ромску и египћанску популацију као једну цјелину црногорског друштва.

Осим за представнике медија, Дирекција овакве едукације организује широм Црне Горе како би се, као друштво, заједнички борили против расизма према ромској и египћанској популацији.

-Ми смо овакву кампању већ урадили и са државним службеницима Министарства унутрашњих послова, Граничном полицијом, затим са родитељима већинске популације по школама, директорима, педагозима, психолозима. Такође смо радили једну едукацију са судијама и тужиоцима, са циљем да смањимо дискриминацију и сузбијемо стереотипе и предрасуде према ромској популацији, поручио је Бегенај.

Предавање је одржао доц др Бранко Бошковић, са Универзитета Доња Горица. У оквиру семинара сутра ће предавање одржати Елвис Бериша – уредник портала „РомаНет“ и Петар Kомненић – уредник емисије „Начисто“ на ТВ Вијести. Семинару присуствују новинари из Никшића, Подгорице, Тузи, Петњице, Улциња и Херцег Новог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here