НЕСВАКИДАШЊА АДАПТАЦИЈА ТОЛСТОЈЕВОГ КЛАСИКА

Представа „Ана Карењина“ Драмског студија Празан простор и Краљевског позоришта Зетски дом, рађена по роману Лава Толстоја, али осавремењеног текста, са радњом у којој се појављују друштвене мреже, мобилни телефони или електрична гитара одиграна је синоћ на сцени Дворане Парк.

Приказана у својеврсном облику камерног театра, прича која траје готово пет сати, урађена је да публику избаци из зоне комфора, натjера је на комуникацију са актерима, али и наведе на размишљање о проблемима савременог друштва.

Редитељ Мирко Радоњић прича за РТХН да је процес адаптације текста био захтјеван посао који је трајао скоро једну годину.

– Упошљаване су разне сценске, глумачке, позоришне стратегије не би ли сав тај епски материјал преточили у сценски. Настојали смо да задржимо што је више могуће садржаја који се нама учесницима представе чинио значајан како за нас, тако и за тренутак у којем живимо – наводи он.

Радоњић објашњава да је камерни концепт заправо идеја да публика оствари интиман контакт са глумцима, односно „да дође у позориште отворених очију“.

Због комплексности текста и здравствених проблема актера, пројекат је дуго рађен, али уз четири мјесеца континуираног рада представа је довршена, казао је глумац Александар Гавранић.

– Било је прилично захтјевно, зато што је материјал комплексан, а нас је глумаца мало у екипи, троје, па смо имали доста тога да одиграмо. Није било лако, али било је на неки начин ослобађајуће – наводи он.

Хана Растодер тумачи Варвару Петровну, у комаду има неколико музичких тачака, али радила је и као асистент режије.

– Мислим да смо покушали да обратимо пажњу на све те љубавне троуглове и везе које се јављају у роману, међу њима је и мој лик. Прије свега мислим да је квалитет оно по чему се ова представа истиче. Не говорим то само зато што учествујем, већ нам се то потврдило у разговору са публиком и у коментарима критичара – казала је она.

Глумци су наступили на малој камерној сцени, између тијесно збијеног гледалишта и високог зида. Сценографија је огољена толико да је украшена тек са пар детаља, попут фена и кантице за заливање цвијећа.

Реализација пројекта започела је 2019. године кроз иновативни образовно-културни сегмент Студио Краљевског позоришта, док је рад у неколико наврата прекидан због пандемије корона вируса.

1 COMMENT

  1. Оно што чујем о „представи“ не личи на овај текст. Жао ми је што нисам гледала јер бих онда била у прилици да „окачим“ и представу и оне који су их звали.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here