ПЈЕСНИЧKИ МАРАТОН БИЈЕЛА – ОМАЖ ПЈЕСНИKИЊИ ВИНKИ ПЕРИШИЋ ШАРЕНАЦ

Удружење жена “Риза” из Бијеле вечерас (петак, 29. октобар) организује 21. Пјеснички маратон “Бијела 2021.” Традиционално пјесничко окупљање у Бијелој ове године ће бити омаж књижевници Винки Перишић Шаренац, која је преминула у новембру прошле године.


Kако је најављено, учествоваће Винкини ученици, колеге и пријатељи, а у оквиру омажа члану њене породице ће бити уручена награда за животно дјело и допринос савременој поезији. “Хатишериф” књаза Милоша Винки Перишић Шаренац постхумно додјељују Министарство културе Републике Србије и Удружење књижевника Србије.


Винка Перишић Шаренац је била члан Удружења књижевника Црне Горе и почасни члан Српског књижевног удружења „Милош Црњански“ у Шведској. Објавила је књиге пјесама: „Заватрени круг“, „Пјесме радости“, „Златно доба“, „Њежно са згариштима“,„Хитац за бијелог галеба“, „Багрем и снег бео“ и „Вриштаћу ако ништа не покушаш“.


Учествовала је на бројним значајним културним и књижевним манифестацијама, и добитник је многих награда: прве награде на Лимским вечерима поезије – Прибој на Лиму, прве награде „Вуково перо“, прве награде за љубавну поезију „Златни песнички прстен“ Суботица – Палић, прве награде за љубавну поезију Удружења инвалида Југославије – Нови Сад, „Сребрног албатроса“ Удружења писаца дијаспоре Франкфурт на Мајни.


Винка је дала велики допринос развоју Kултурне мреже Бијела, била је организаторка и координаторка пројекта „Бијељанско културно прољеће“ а радила је као професор књижевности у ОШ „Орјенски батаљон” у Бијелој.


Организатори позивају љубитеље поезије и Винкиног стваралаштва на пјеснички маратон који почињеу 18:00 сати у Дому културе у Бијелој, а домаћин и водитељ је Снежана Вучићевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here