МИНИСТАРСТВО ТРГОВИНЕ КИНЕ: ДРЖАВНА ПРЕДУЗЕЋА НЕ УЖИВАЈУ ПОСЕБАН ТРЕТМАН

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Кинеска државна предузећа не уживају посебан третман и учествују у тржишној утакмици под истим условима, рекао је замјеник министра трговине Ванг Шоувен на конференцији за новинаре у Пекингу.

Кина тренутно промовише реформе мјешовитог власништва државних предузећа, рекао је Ванг као одговор на забринутост неких земаља чланица Светске трговинске организације о „посебном третману“ за државна предузеће, додавши да је удио предузећа са мјешовитим власништвом у централним државним предузећима прешао 70 одсто.

Државна предузећа су независни тржишни субјекти са самоуправљањем и самофинансирањем, који учествују у фер тржишној утакмици, без приложених преференцијалних политика, рекао је Ванг.

Забринутост је дошла током најновије ревизије кинеске трговинске политике у СТО-у, која је била спроведена 20. и 22. октобра, као редован процес који се одвија сваке три године.

Откако је постала чланица СТО-а 2001. године, Кина је примила девет транзиционих прегледа и осам прегледа трговинске политике, што је највише међу чланицама, рекао је Ванг. Механизам ревизије СТО-а игра важну улогу у обезбјеђивању транспарентности трговинских политика чланица и промовисању несметане операције мултилатералног трговинског система, рекао је Ванг.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here