Пејовић: Велики терет транзиције претрпјели радници Института и ХТП Боке

Јован Пејовић, адвокат

Гиганти туристичке привреде у Херцег Новом Институт „Др Симо Милошевић“ и ХТП Бока посрнули су током транзиције, па обесправљени радници своја права данас траже преко Судова. Држава није стопроцентни власник Института и немоћна је да помогне, док су Бокини хотели, након неуспјеле приватизације, одавно срушени или затворени.

Колика су примања медицинског кадра у Институту Игало довољно говори податак да љекар у пензију одлази са 350 еура, а тужбе радника углавном се односе на веома потцијењене плате и неусклађеност са гранским колективним уговором за здравство, казао је за РТХН правни заступник Јован Пејовић.

Он је истакао да се 90% тужбених захтјева односи на ту разлику, док остатак отпада на прековремене, ноћне и празничне сате.

– Мислим да су цијене које плаћа државни Фонд мале. Држава је, као већинских власник, потцијенила вриједност њихових услуга, што стално генерише кризу, па испада да они морају да траже помоћ, поред свог рада – наводи он.

Пејовић истиче да су цијене услуга, према ставовима и радника и менаџмента у Институту „испод црте“, што је проблем који држава треба да ријеши признавањем реалних, тржишних цијена. Поред тога, проблем представља и запошљавање политичких кадрова, гдје је потребна рационализација.

Када је ријеч о процесима које преко 15 година воде радници против Вектра Боке, Пејовић информише да су све парнице добијене, али да је апсурдно да клијент, који је формирао НВО, блокира продају имовине од које би радници добили преостали дуг.

– Ту је дошло до неочекиваног потеза, да је последњих 100 хиљада, које компанија дугује радницима, по 500 еура за њих 200, блокирано на иницијативу НВО са образложењем да се не дозволи продаја објеката, јер се наводно не зна да ли ће се ту градити апартманско насеље. То је прича коју не желим да коментаришем, ради се о дијелу мојих клијената који су последњих 100 хиљада, које је требало наплатити продајом плаца, блокирали. Јавност је упозната са тиме, али дешава се и то. Никада нисам чуо да повјерилац блокира себе у извршном поступку – објаснио је Пејовић.

Подсјећа да су радници уз помоћ два синдиката успјели да наплате неколико милиона еура у судским пресудама, али да и даље има радника који не могу у заслужену пензију, јер је извршитељ блокиран.

Та НВО формирана је, како наводи Пејовић, након што је правоснажно и у корист радника постало преко 100 пресуда Основног, Привредног, Вишег и Врховног суда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here