Пауза у раду СО ХН, Отовић није уврстио Катићев предлог о разрјешењу потпредсједнице Општине

На почетку девете редовне сједнице Скупштине општине Херцег Нови, којој присуствује 30 од 35 одборника, дата је получасовна пауза на захтјев клуба одборника Демократске Црне Горе, јер предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, није уврстио у дневни ред два предлога предсједника Општине Стевана Катића. Ријеч је о давању сагласности на предлог разрјешења потпредсједнице Општине Весне Самарџић и сагласности на предлог именовања новог потпредсједника.

Како је појаснио предсједник Скупштине Иван Отовић, предлози су стигли пред почетак сједнице и неће бити уврштени  у дневни ред.

– Морамо поштовати институцију Скупштине, овим ћемо погазити све оно што треба она да представља и о чему као одборници требамо да расправљамо. Ако неко мисли да ову функцију може боље обављати, позивам да на наредној сједници ове предлоге уврсти у дневни ред. Нису по сриједи лични анимозитети него потреба да кроз политички договор дођемо до оваквих ствари. Као предсједник Скупштине, функционер ДФ и НСД, мислим да ово није прави начин на који можемо обављати власт у Херцег Новом. Спреман сам преузети ризик и сву одговорност. Спреман сам да сутра не сједим на овој позицији, али поред политичких, морамо имати минимум моралних и етичких принципа. Постоје начини, увијек смо за сарадњу, било је довољно времена, казао је Отовић и додао да се ови предлози могу наћи на наредној сједници.

У процедуралном реаговању одборник Новске листе, Јован Суботић, истакао је да сматра да се не уврштавањем предлога у дневни ред гази институција предсједника Општине.

– Много пута до сада смо на столовима пред почетак сједнице имали предлоге допуне дневног реда и о њима се расправљало. Мислим да се на овај начин умањује институција предсједника Општиине.

Одборница Демократа, Тамара Вујовић, предложила је да одборници гласају да ли ће предлози предсједника Општине бити уврштени у дневни ред.

– Дозволите да одлучимо о томе да ли ћемо ове двије тачке уврстити у дневни ред, ипак је ово веома важно и немојте сами одлучивати о томе и преузети одговорност, казала је Вујовић и навела да има таквих примјера у пракси и у републичком парламенту.

Милош Коњевић, одборник Новске листе, указао је предсједнику да поштује пословник Скупштине и тиме се руководи.

На захтјев клуба одборника Демократа, дата је пауза од 30 минута

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here