„Оточка терца“, представа о три жене на острву у понедељак у Дворани Парк

Пред новском публиком у понедељак, 3. јуна биће изведена представа “Оточка терца”, настала према тексту драмског комада “Сјецишта”, ауторке Беатрице Курбел.

Представа коју је режирао Иван Вања Алач, настала је у Новом Винодолском гдје је окупила сјајне глумице: првакињу Југословенског драмског позоришта Бранку Петрић Фехмиу , националну првакињу Хрватског народног казалишта “Иван пл. Зајц” из Ријеке, Оливеру Баљак и Ану Виленицу која је ауторка адаптације текста.

„Оточка терца“ прича је о три жене. Бела, коју игра Оливера Баљак, њена старија сестра Ава (Бранка Петрић) дају  оглас за издавање стана на малом острву како би скупиле новац за зиму. Њихову монотону свакидашњицу на острву мјења долазак гошће, младе Загрепчанке Дорис коју игра Ана Виленица. Она за рођендан жели да изненади свог љубавника који на острву има викендицу.  Открива како је ОН на острву са супругом и двојицом синова и ту почиње глумачко надигравање. Долазак преводитељице Дорис покреће промјене у животима жена различитих генерација и карактера од којих свака има своје снове, надања и очекивања, успоне и падове…

 

“Оточка терца” је настала у продукцији Центра за културу Новог Винодолског, То је права морска прича, пуна људских бродолома, али и топлине и хумора. Представа је имала премијеру у августу 2022. у дворишту Мажуранићева двора у Новом Винодолском, одакле је кренула на путовања по мјестима и градовима Хрватске. Ово је прво гостовање представе ван Хрватске, након низа извођења у протекле двије сезоне, а афирмација малих средина била је мотивишућа и за екипу представе

Глумачким дамама заједничко је приморско порекло. Бранка Петрић Фехмиу (87)је једна од најистакнутијих глумица своје генерације, рођена је у Новом Винодолском, прије 87. Година и даље је под свјетлима позорнице. Била је првакиња Југославенског драмског позоришта, а иза ње су и двије Стеријине награде за најбоље позоришне женске улоге. Њен пок. супруг, Беким Фехмиу, био је прва међународна филмска звијезда бивше државе.

Оливера Баљак (68) је национална драмска првакиња и глумачка икона ријечкога Хрватског народног казалишта, која ове сезоне одушевљава ријечку публику улогом Леди Магбет.

Најмлађа међу њима, Ана Виленица (45) ,публици је познатија из ХРТ-ових сапуница „Долина сунца“ и „Понос Раткајевих“. Од недавно је равнатељица Хрватске драме ХНК Ивана пл. Зајца.

Представа почиње у 20.30 а траје сат и петнаест минута, а улазница кошта 7 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here