Основци, учествујте у „Montenegro Makers” роботичкој лиги

Невладина фондација „Монтенегро Креатори – Montenegro Makers”, у складу са Меморандумом о сарадњи са Заводом за школство, реализује пројекат „Montenegro Makers” роботичке лиге за основне школе. Тим поводом, Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови позива све заинтересоване основце и њихове школе да се пријаве и стекну нова знања из ове занимљиве научне области.

Како појашњавају из Фондације, циљ „Montenegro Makers” роботичке лиге, као дио ширег регионалног концепта, је примјена испробаног модела обуке и такмичења у роботици, сходно „know-how” (знати-како) методологији Института за развој и иновативност младих (ИРИМ) из Загреба. Овај приступ омогућује заинтересованим основцима бесплатно учешће у Програму и стицање вјештине које ће доминантно обликовати тржиште рада у 21. вијеку.

Концепт лиге заснива се на пријави заинтересованих основних школа и организација које делегирају једну или више особа које ће обучити стручњаци и након чега постају ментори у категорији од 1. до 5. и/или у категорији од 6. до 9. разреда. Након успјешно завршене краткотрајне обуке за менторе, коју могу похађати и особе које до сада нису имале контакта са роботиком, пријављена школа добија опрему у складу са њиховим потребама и са интересовањем ученика. Приликом преузимања опреме установе потписују Потврду о преузимању опреме.

У оквиру веб-едукационе платформе на www.izradi.croatianmakers.hr Института за развој и иновативност младих (ИРИМ), налазе се курсеви и едукативни материјали којима ће сваки регистровани корисник имати приступ.

Менторски тим Фондације сачињен је од професионалаца са дугогодишњим искуством у држању радионица и такмичења из области роботике и програмирања: инжењер електротехнике Нина Дракулић, наставница информатике Биљана Кривокапић, докторанд електротехнике Иван Мартиновић.

Пријава школа и ментора отворена је од 24. новембра до 7. децембра ове године, а у понедјељак 28. новембра у 18:30 сати биће одржана презентација пројекта под радним називом „Питања и одговори” за све заинтересоване школе и менторе који желе да се додатно информишу о пројекту. Презентација ће бити одржана у онлајн формату путем Тимс апликације. Обука ментора биће обављена у првој половини децембра. Пријава се може обавити путем платформе www.montenegromakers.me/prijava или директно на мејл: info@montenegromakers.me.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here