Новљани неће одустати док Болница Мељине не буде дио јавног здравства

На граничном прелазу Дебели бријег у 11 сати отпочета је двочасовна блокада саобраћаја, као знак протеста којим представници локалне законодавне и извршне власти заједно са грађанима поново шаљу поруку да Херцег Нови неће дозволити затварање Болнице Мељине.

На протесту су и данас херцегновски пензионери који се већ дуже од седам година боре да болница уђе у систем јавног здравства.

-Дописима и молбама министарствима које смо слали, прије пар година је болница повезана са Фондом здравства и грађанима омогућен низ услуга грађанима, подсјетио је предсједник Удружења пензионера Херцег Новог Алекса Радуловић.

Алекса Радуловић, предсједник Удружења пензионера Херцег Новог

– Показало се да то није било довољно рјешење, а ево гдје је сада болнице, пред затварањем. Чијим грешкама и поступцима, то се зна. Кнежевић није уложио 24 него три милиона, а болница је требало да буде у функцији свих нас и гостију који долазе, јер туристи неће долазити ако нема болнице у кругу од 10 км. Правили смо протесте и прије четири године, али није било људи на протесту, тачније мали број за оволики град. Као да је тачна она бокељска „пусти ме стат, док вода не дође до ушију“. На претходном протесту је било више људи, данас је већ мање. Мислим да треба блокирати и трајектни прелаз или окупити људе и кренути ка Подгорици испред Владе, казао је Радуловић.

Каже да је у разговору са одређеним министрима добио наду да има рјешења те да ће све учинити али да имају законске сметње.

– Агенција за контролу конкуренције није се прије толико чула. Треба само видјети како се боре за сваког болесника, сви запослени у Болници Мељине, а у каквим условима раде, без санитетског материјала, без љекова… Дивим им се. Да ли неко у врху државе исцрпљује болницу и запослене јер жели затварање, не знам. Сада је Фонд забранио Дому здравља да упућује пацијенте на специјалистичке прегледе у болницу и лабораторију, што опет смањује какве такве приходе болнице. Директор Фонда је и на тај начин угрозио функционисање болнице, сматра Радуловић.

Данашњи протест није блокада упозорења, већ јасна порука Влади Црне Горе да мора наћи начин да помогне Болници Мељине, поручује предсједник Скупштине Општине, Иван Отовић.

Иван Отовић, предсједник СО Херцег Нови

– Први пут смо се окупили прије скоро три седмице, у међувремену није се много тога промјенило. Локална самоуправа, заједно са представницима Болнице, уложила је огроман напор да дође до побољшања статуса ове здравствене установе, да чујемо из Подгорице то рјешење. На жалост, то нисмо чули. Због тога смо принуђени да данас поново блокирамо гранични прелаз Дебели бријег. Блокираћемо све док не чујемо то рјешење и док се то рјешење не спроведе у дјело – навео је он.

Потпредсједник Општине Мирко Мустур наводи да је до посљедњег тренутка очекивао лијепу вијест, како би је саопштио управо на овом окупљању.

Мирко Мустур, потпредсједник Општине

– Међутим, све ово што се дешава је „мртво море“. Локална управа и Скупштина општине чине све, боре се, али полуге управљања и одлучивања нису у нашим рукама. Борићемо се и даље, као што и ви и даље подржавате све ово што радимо за наш град и нашу Болницу. Оно што ће се догодити ускоро, а мислим да се примиче вријеме одлучивања, много ће утицати на даљи живот у овом граду, на привреду и на туризам – казао је он.

Мустур истиче на није у могућности да схвати узроке оваквог развоја догађаја. Како прича, можда је ријеч о одлуци из Брисела, или не неко закључио да Херцег Новом не треба болница, а можда је нечија грамзивост, али упркос свему, овај град заслужује да има болницу.

Без редовне плате и хонорара, љекари и особље болнице стручно и одговорно обављају свој посао, казала је главна медицинска сестра у Болници Весна Манојловић и додала да без њих болница не може да функционише, али и да опстанку болнице доприносе сви профили запослених у овој установи.

Весна Манојловић, главна медицинска сестра у Болници Мељине

– Пацијент добије, уз осмјех, све информације на пријемници, у собама их чека чиста постељина за које је заслужно особље вешераја у којој је двоје запослених. Финансијско одјељење се труди са то мало новца да испоштује да сви обољели у складу са дијагнозом, добију своју врсту хране, оброке сервирке служе у собама јер још увијек поштујемо мјере предострожности од ковида. У јеку епидемије наши возачи су по цијелу ноћ дежурали како би возили обољеле ка ковид болницама, примали смо постковид пацијенте, уз помоћ физиотерапеута оспособљавали их за наставак животних функција. Техничка служба је нон стоп доступна јер опрема одавно није обнављана, хигијеничарке дају свој максимум да оронули објекат учине љепшим и често извуку уздахе туриста, пацијената и пролазника о љепоти мјеста гдје бораве. Круг болнице одржава један човјек уз помоћ колега са капије, и изгледом представља примјер многим другим објектима.

Истиче да често постављају питање зашто нису чешће или више реаговали на проблеме, тешке услове рада, на много мања примања него у осталим установама здравства, али су сматрали да то није њихов дио посла.

– Сматрали смо да је наше да обављамо свој посао часно и поштено, а да друге институције у држави треба да се потруде да сачувају Болницу Мељине, као објекат чији историјат сви знате и која је имала висок реноме у нашој и околним државама. У болници је запослено 155 радника, већином породични људи, подстанари, самохрани родитељи, а зараде не примају редовно. Да ли се неко пита како ћемо нашим породицама обезбједити складан и скроман начин живота и школовања? Да ли ћемо успјети да их изведемо на прави пут? Питамо се гдје је наша грешка? Да ли што смо се добровољно одрицали својих годишњих одмора због недостатка особља? Да ли што смо с осмјехом прилазили људима? Да ли је наша болница приватизована или уведена у стечај? Да ли смо ми запослени носиоци било какве одговорности? Ближе се најљепши празници, државни и вјерски. Не надамо се ми ни снијегу ни Деда мразу, али се надамо рјешењу статуса болнице што подразумјева само једно – улазак болнице у систем јавног здравства, поручила је Манојловић и позвала грађане да се боре заједно са њима јер је Болница неопходна свима.

Посланик у Скупштини Црне Горе и предсједник Комисије за праћење и контролу поступка приватизације Максим Вучинић је истакао да се поставља питање коме одговара овакво стање у Херцег Новом.

Максим Вучинић, посланик у Скупштини Црне Горе

-Није потребно додатно елаборирати  колико је болница потребна једном граду, а колико туристичком центру као што је Херцег Нови, који је препознат по здравственом туризму.  Имали смо двије сједнице Комисије за праћење и контролу поступка приватизације и морам рећи да се једино та грана власти обратила и изашла у сусрет грађанима нашег града. На првој Сједници, уз образложење да су министар здравља и сви државни секретари и сви одговорни колико их има, на службеном путовању, док једна болница не функционише, послали су савјетницу за дроге. На другој сједници, ресорно министарство није никога послало  и државни секретар из Министарства финансија је рекао да се ради о гаранцији под ознаком тајности, интерно. Морам овом приликом да их подјсетим да је болница у Мељинама приватна, дата у бесцијење, насушно потребна грађанима. Донијели смо на Комисији одређене закључке, дио је сличан закључцима СО ХН, међутим још увијек немамо одговор од релевантних институција, истакао је Вучинић.

Никола Радман –одборник ГП Ура,  затражио је подршку  читаве Црне Горе јер, како је рекао, грађани Херцег Новог не траже  ништа друго већ елементарну болничку заштиту у граду који броји скоро 40 000 становника.

Никола Радман, одборник ГП Ура

-Молим вас да нас чујете. Ово је данас протест. Сваког дана ми покушавамо да нађемо рјешење, да извршимо притисак на Владу и све институције, али нема неког ефекта. Ја им данас поручујем. Ово је капија Црне Горе према ЕУ које су нам сваки дан пуна уста. И умјесто да наше госте дочекујемо са ракијом и сувим смоквама ми ћемо због њих бити принуђени да затварамо сами себи врата. И не само овај прелаз, затворићемо све . Јер ХН не може остати без болнице и она мора да опстане, казао је Радман.

Осврнуо се иронично и на подршку коју је упутио Душко Кнежевић.

-Баш му хвала, сад нам је пуно лакше.  Овај циркус предуго траје. Ми имамо један договор, да до понедељка припремо наш правни концепт и да идемо наредне седмице директно у Владу. Уколико га не прихвате сваког дана ће нас овдје гледати, поручио је Радман.

Према ријечима одборника Групе грађана „Нови побјеђује“, Зорана Лазаревића, суштина је да нема одговорности у ресорима чија је надлежност проблем Болнице, јер немају капацитета за свеобухватно рјешење.

Зоран Лазаревић, одборник Групе грађана „Нови побјеђује“

– Једини орган који ово може да ријеши је Влада Црне Горе, која у потпуности мора да преузме одговорност за судбину грађана овог града. Имали смо прилике да будемо на разговору са субјектима и органима, које препознајете као учеснике у овом поступку – Агенција за заштиту конкуренције и министарства здравља и финансија. Јасно је да између тих органа не постоји синхронизација, нити воља да се синхронизују како би ријешили ово питање – поручује он.

Како додаје, његов правни став је да директова Европске комисије не забрањује Влади Црне Горе да Болници, а према томе и граду, пружи ону новчану помоћ која је неопходна да би Болница преживјела, док то питање не буде стратешки ријешено.

Грађанин Никола Свилановић, који је недавно изашао из болнице Мељине истакао je пажњу и посвећеност особља болнице, успркос ситуацији у којој се налазе.

Никола Свилановић

-Уз све ове недаће које слушамо и борбу коју водимо, ја као пацијент ни једном у болници нисам осјетио, нити су запослени показали да им нешто фали, са таквим ентузијазмом се ради. И зато кажем овдје данас – морамо учинити све што је у нашој моћи да сачувамо болницу, истакао је Свилановић.

Нема Института у Игалу без болнице, а онда Херцег Нови губи титулу здравственог центра, казала је Оливера Доклестић, а потом запитала да ли је ико направио анализу уништене привреде некада јаког и добро развијеног, богатог града.

Оливера Доклестић

– Да ли се ико запитао гдје су пошле паре, јер да имамо Бродоградилиште и хотеле ХТП Бока, не би био проблем да издржавамо Болницу и запослене у њој. Тада смо могли, са јаком привредом и није нам требала Влада ЦГ да интервенише јер је Херцег Нови био јак. Грађани овог града са јаким платама могли су да издвајају самодоприносе. Издвајали су 2% од својих плата. Издвојено је, од 1986. до 1992. око 14,6 милиона еура, колико је од тог новца враћено у болницу. Можда милион или два, али гдје је отишао остали новац, у чије џепове? Шта нам је враћено? Херцег Нови као један од најјачих градова бачен је на кољена и принуђен да пузи пред Владом Црне Горе. Зашто и пред киме? Пред људима који су пролазни у својим фотељама? Вратимо питање на раднике, радничку класу, гдје су политичари да заштите раднике. Без Болнице ми смо град који треба да се закључа. Схватимо да је економија кључна ствар у свему.

Сматра веома разумним предлог одборника Вуковића са сједнице локалног парламента да треба у потпуности разложити финсијске извјештаје болнице и размотрити о чему се ради.

– Водовод има потраживања према Болници од 360 000 еура, али нећемо их блокирати јер је то неморално. Дуговање за порез је 850 000 еура према Општини, па нека држава омогући да се кроз тај износ Општина укњижи на имовину Болнице, а на тај начин ћемо најбоље показати да волимо свој град и како да болницу вратимо у своје окриље. Хоћемо анализу 14,6 милиона, новац није могао да нестане. Хоћемо да Влада ЦГ нама полаже рачуне а не ми њој. Нисмо ми ништа дужни Влади, него она нама за свих 34 000 становника јер између сваког пописа изгубимо 10% становништва. Изгубићемо још ако затворимо болницу. Народ мора да устане на ноге!, казала је Доклестић.

Сa скупа је поручено да борба Новљана неће престати док се не дође до рјешења.  Предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић позвао је  премијера Дритана Абазовића,  министре здравља и финансија Драгослава Шћекића и Александра Дамјановића  и све који су надлежни за рјешавање Болнице Мељине да озбиљно схвате поруку да Новљани неће одустати  док болница Мељине не уђе у систем јавног здравства.

4 COMMENTS

 1. A sta je sa Institutom? Obecali da ce opstina otkupiti dionice u rukama tajkunaod Z.Rakcevica i nece dozvolit URA-SNP koaliciji da uniste Institut i nista.Radnici ostavljeni bez plata ,cijelo vrijeme kapaciteti puni pare ubire Vlada,URAiSNP ne dozvoljavaju zaposljavanje onima koji su ispunili zakonske uslove i po svemu sudeci dogodine Institut nece imati radnika sto je i cilj da bi sve preuzeo Rakcevic besplatno na poklon kao sto je D.Knezevic dobio Meljine od Mila! Zalosno ail istinito dataj sistem i dalje funkcionise.

  • Stvarno je mizerno na proteste vidjeti neke koji su objavili sindikat Banje za desetine hiljada eura i nikom ništa. ODT ih abolirao, što to neko ne komentariše.

 2. Do kada gradske vlasti namjeravaju da glumataju sa ovim „protestima“?
  Ako misle bilo šta da postignu, protestima se mora blokirati Podgorica.
  Ove proteste niko ne vidi, ali ako neko iz PG ne bude mogao do omiljene kafane, e tada će možda i primjetiti da neko protestuje i traži svoja prava.

 3. To je ok, no ima li ko u Opštinu da zaustavi ove privatne prevoznike koji od rane zore odlažu šut i iskope u zaleđu Balšića i Đenovića?
  Prave velike ekološke probleme.
  Komunalce se ne javljaju, da ih vi pitate!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here