Општина Тиват раскинула уговор са четири извођача радова

Општина Тиват раскинула је уговор са извођачем радова на саобраћајници МР2 због непоштовања уговорених обавеза, казао је предсједник Општине Жељко Комненовић додајући да је након састанка са компанијом „Civil engineer“ закључено да ће уговор бити једнострано раскинут и покренута процедура наплате пенала.

„Оно што је веома лоше и што је истакнуто на састанку, јесте однос извођача радова према Општини Тиват. Ова компанија је прије десетак дана саопштила проблеме са којима се суочавају, те тражила увећање цијене извођења радова за 24%, што је за нас било неприхватљиво по више основа” казао је Комненовић.

Он је додао да је извођач потпуно заобишао ставке из уговорене динамике радова. Лоше је, каже Комненовић, то што је та саобраћајница таква дочекала прве госте.

“Од сјутра тече рок банкарских гаранција у износу од 57.000 еура, по уговору је одређено да се наплаћује сваки дан прекорачења уговореног рока. Потпуно је неприхватљиво да пут до најпопуларније плаже буде непроходан у сезони. Учинићемо све да заштитимо јавни интерес, али грађани морају да схвате да су нама руке везане када су у питању облигациони односи“- казао је он.

Комненовић појашњава да је рок за завршетак радова који су почели 21. јуна 2021. био 300 дана, чија је укупна вриједност била око 1,1 милион еура са ПДВ-ом. Због непредвиђених радова рок је продужен, а степен тренутно изведених радова је на око 50% од укупно уговорених радова, а по уговору исплаћено је око 430.000 еура.

„Потпуно смо затечени захтјевом извођача да се промијене цијене у уговору, иако је дефинисано да су цијене фиксне и не могу се мијењати током постојеће понуде и важећег уговора. Извођач је врло искључив у томе, што је нама неприхватљиво. У недјељу ће руководство Општине са мјештанима Кртола одржати састанак како би их упознали са овом ситуацијом“.

Он је казао да је потпуно иста ситуација са извођачем Tconcruction која изводи радове на саобраћајници Цацово и дјечјем игралишту у Доњој Ластви.

„Те процедуре су већ покренуте. Завршено је око 80% посла на обје локације. и поред анекса уговора и разних пролонгирања, извођач није извршио посао до краја и испоштовао Општину Тиват. Није лако раскинути уговоре, те и ту процијенити количину и вриједност изведених радова те добити сагласност надзора. Општина ће у најкраћем року покренути процедуру за избор нових извођача за градилишта на саобраћајници МР2, Цацово, игралишту у Доњој Ластви и шеталишту Белане”.

Комненовић истиче да је ријеч о наслијеђеним извођачима који већ дужи низ година послују на територији општине Тиват.

“Врло смо незадовољни њиховим односом, а ово је далеко од интереса грађана Тивта, а став извођача је да су могли да раде шта су хтјели. Наћи ћемо извођаче који могу одговорити свим изазовима и поштено одрадити посао. Наглашавам да Општина нема цента дуга према овим извођачима. Чак смо у одређеним ситуацијама фирми Цивил енгинеер и њихове подизвођаче стимулисали да завршавају ситуације на градилишту веће вриједности али то није уродило плодом“ истакао је он.

Комненовић је казао и да ће Општина покренути питање одговорности.

„Ми смо имали максимално стрпљење због користи града, цијене се јесу повећале, али да је посао одрађен правовремено не би дошло до овога. То није грешка Општине. Ми имамо угрожен јавни интерес, а ми смо морамо понашати формално-правно. Овим су угрожена и права Луштице Баy и са њима ћемо морати да видимо како да изађемо из ове ситуације. Ово су ситуације које су изнад могућности општине, јер је Закон о јавним набавкама веома лош и морамо га мијењати ако мислимо да нешто урадимо“.

Он је подсјетио да је пројекат трпио одређене измјене те да је било је оправданих али и много више неоправданих разлога за кашњење. Комненовић истиче И да ће раскидом уговора бити указано на неозбиљност извођача радова при неким будућим јавним позивима.

„То можемо постићи једино поштујући Закон о облигационим односима и уговорене обавезе. Општина је показала да не жели споразумно да раскида уговоре, то је наш став. Желимо извођаче који ће одговарати интересима града“-закључио је Комненовић.

Он је подсјетио да 1. јула ступа на снагу одлука о забрани грађевинских радова и нагласио да ће Општина бити рестриктивна према захтјевима, те да ће имати слуха за свега пар стратешких пројеката, те евентуалне хитне санације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here