Позив послодавцима за реализацију програма обуке на радном мјесту

Завод за запошљавање Црне Горе , у сарадњи са Међународном организацијом рада, у оквиру пројекта „Активирање жена“, расписује јавни позив послодавцима за реализацију обуке на радном мјесту.

Како је саопштено из Завода, предмет позива је исказивање интересовања послодаваца из приватног сектора, који дјелатност обављају на територији Бара, Будве, Улциња, Котора, Тивта и Херцег Новог. 

Обука на радном мјесту намијењена је женама од 25 до 49 године живота, са дјецом предшколског узраста, пријављеним у евиденцију о незапосленим лицима Завода од 15. марта 2020. године, као лица која су изгубилa посао или су се након овог датума пријавила у евиденцију.

Завод ће незапослене жене којима је обука намијењена припремити за укључивање у обуку на радном мјесту.

Пријаву на позив могу поднијети послодавци који: су регистровани за обављање дјелатности на територији приморских општина; редовно измирују зараде и доприносе за обавезно социјално осигурање; у периоди од три мјесеца прије пријаве на позив нијесу смањивали број запослених и имају радника са најмање три године радног искуства – тренера  који ће спроводити обуку.

Пријаву на позив могу поднијети и послодавци који су спремни да са учесницама обуке коју ће изводити у трајању од три мјесеца, закључе уговоре о раду у најкраћем трајању од шест мјесеци, а са учесницама, за које ће обуку изводити у трајању од шест, закључе уговоре о раду, у најкраћем трајању од 12 мјесеци.

Пријаву на позив не могу поднијети послодавци из јавног сектора, као ни послодавци који дјелатност обављају у сектору услуга повезаних са извозном дјелатности и  сектору примарне пољопривреде и рибарства.

Учешће Завода у финансирању оправданих трошкова обуке на радном мјесту зависи од броја учесница програма и на мјесечном нивоу износи до 397,65 € по учесници, што је еквивалент од 70 % укупних трошкова рада на нивоу минималне зараде за запослену учесницу.

Финансијско учешће Завода у реализацији обуке на радном мјесту, која ће се изводити у трајању од три мјесеца је до 1.192,95  €,  а у обуци у трајању од шест мјесеци до 2.385,90 € по учесници.

Завод додјељује средства за финансирање обуке на радном мјесту као државну помоћ мале вриједности, тзв (де минимис помоћи). Помоћ додијељена једном привредном субјекту током три фискалне године за редом, која не прелази  200.000,00 €.

За вријеме трајања програма, Завод ће пружити и финансијску подршку учесницама програма.

Позив послодавцима отворен је од дана објављивања у средствима јавног информисања, на сајту Завода http://www.zzzcg.me, и огласним таблама бироа рада у приморским општинама. Крајњи рок за подношење пријава за реализацију програма обуке на радном мјесту са потребном документацијом је 20. јул до 15 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here