Новски и спелеолози из Новог Места истраживали нову јаму на Орјену

Фото: Спелеолози на Орјену

Екипа херцегновских планинара и спелеолога у сарадњи са колегама из побратимског града Ново Место из Словеније, истражила је недавно откривену јаму на Метеризима.

Недавно успостављена сарадња између спелеолошких друштава из Херцег Новог и Новог Места, озваничена је претходног викенда првим заједничким истраживањем јаме на Орјену. Том приликом стигло је трoje спелеолога, професионалца са дугогодишњим искуством, казао је Дејан Вериго, спелеолог и алпиниста, члан ПК Субра, гостујући у Новском поподневу РТХН.

– То су људи који се дуго баве и геологијом и подземном фотографијом и осталим стварима које прате спелеологију. Тражили су да са њима одрадимо једну јаму која, по нашем мишљењу, има одређени потенцијал.

Претходним спуштањем у јаму на Метеризима, херцегновски спелеолози стигли су до 60 метара дубине.

– Мислили смо да та јама обећава, али када смо се спустили даље од оног дијела на којем смо били, дошли до половине, видјели смо да је то на око 100 и који метар, што за такве објекте на нашим просторима и није неки потенцијал. У сваком случају, јама је била лијепа, интересантна, а најбитније од свега је да смо успоставили сарадњу са спелеолозима из Новог Места за коју се надам да ће бити дуготрајна, казао је Вериго.

Фото: Дејан Вериго, спелеолог и алпиниста и Данијела Ђоновић, уредница емисије Новско поподне РТХН

Прва назнака да ли се ради о јами која може понудити одређени потенцијал је ширина отвора, што ужа то интересантнија, и близина воде. До нове, недавно откривене, пјешачи се два сата. Вериго истиче да је атрактивне јаме тешко валоризовати јер се налазе на неприступачним локацијама.

– Инфраструктура и пут су такви да су ове локације буквално неприступачне. Имамо једну на Диздарици која би могла бити потенцијални објекат за валоризацију јер је врло близу пута, али када би се то валоризовало, питање је шта би од свега тога било. Њу би требало прво заштитити, одредити куда се треба ићи и ко се у њу може спуштати, објашњава Вериго.

Сматра да би експлоатација у туристичке сврхе уништила атрактивне јаме, те да би приступ требало омогућити само стручним тимовима начника и спелеолога.

Комплетну причу о чарима спелеологије и нашем поднебљу које обилује јамама и пећинама, погледајте у емисији Новско поподне РТХН уреднице Данијеле Ђоновић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here