Дјела Уроша Предића у Градској галерији

Фото: архива РТХН

Изложба „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“ биће отворена 01. јула у градској галерији “Јосип Бепо Бенковић” у 20 часова.
Посјетиоци ће у Херцег Новом имати прилику да погледају 29 слика и цртежа Уроша Предића који се чувају у Народном музеју Зрењанин, а живот и стваралаштво великог сликара биће приказани у виду тематских сегмената.

Народни музеј из Зрењанина је једина установа у Србији која чува вриједан Легат Уроша Предића. Само годину дана након сликареве смрти, 1954. у зрењанински музеј доспио је готово цјелокупан инвентар Предићевог београдског атељеа, што је послужило као основ за ову изложбу.

Посебно мјесто заузима једна од најпознатијих Предићевих слика „Визија у облацима“, уз детаљну интерпретацију дјела са уписаним објашњењима. У оквиру поставке биће истакнут и Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са члановима фамилије, са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем, те научником Михајлом Пупином. Публика ће моћи да погледа и цртеже по којима је Предић радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену која је срушена. На изложби ће бити представљени и дјечји цртежи Уроша Предића које је радио када је имао између 10 и 12 година, а један од сегмента посвећен је односу Предића и Зрењанина.

Ријеч је о поставци која је премијерно приказана 2017. године у Народном музеју Зрењанин поводом 160 година од рођења великог сликара, а потом је успјешно гостовала у Београду, Краљеву и Кикинди. До сада је ову изложбу видело преко 60.000 посјетилаца, а овог љета ће бити представљена и публици у Херцег Новом, у дјелимично измијењеној поставци.

Ауторка изложбе је виша кустоскиња-историчарка уметности, Оливера Скоко. Организатор је ЈУ „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ у сарадњи са Народним Музејем Зрењанин, а уз подршку општинског Секретаријата за културу и образовање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here