Округли сто о сарадњи надлежних у циљу заштите права запослених

У сарадњи Уније слободних синдиката Црне Горе и Министарства економског развоја, а у сврху реализације закључка Координационог тијела за имплементацију програма »Европа сад«, данас је у Подгорици одржан округли сто на тему „Сарадња надлежних институција у имплементацији програма »Европа сад« са аспекта заштите права запослених“.

Како је саопштено, циљ округлог стола био је постизање садејства надлежних институција система у подршци Инспекцији рада на разоткривању и санкционисању кршења права на зараду коју запослени имају у складу са програмом »Европа сад«. Округлом столу су присуствовали представници свих релевантних институција (Управа за инспекцијске послове, Управа полиције, тужилаштво, судство, ресорна министарства) и социјалних партнера. Округлом столу присуствовао је и министар економског развоја и предсједник Координационог тијела за имплементацију програма »Европа сад«, Јаков Милатовић.

-Учесници округлог стола сагласили су се да је примјена програма »Европа сад« успјешна што показују подаци надлежних институција, али да је препозната и присутна појава вршења кривичних дјела против права из рада од стране једног броја послодаваца и то најчешће у дијелу притиска на запослене да дио исплаћене зараде врате у готовини послодавцу на руке.

-Институције надлежне за рјешавање овог проблема обавезале су се да ће у наредном периоду посебну пажњу посветити откривању и санкционисању кривичних дјела против права из рада за које је запријећена санкција у виду новчане казне или казне затвора до три године.

-Учесници округлог стола сагласни су да је у циљу стварања претпоставки за ефикасно откривање кривичних дјела против права из рада потребно додатно оснажити запослене да пријаве незаконито кршење њихових права из рада. У том смислу неопходно је да Агенција за спрјечавање корупције размотри законске механизме који би дали могућност заштите имунитета запослених који пријаве кривична дјела против права из рада, а по потреби и кроз статус „звиждач“.

Закључке ће доставити Координационом тијелу за имплементацију програма »Европа сад« како би преузело обавезу праћења њихове реализације, наведено је у саопштењу Уније слободних синдиката Црне Горе и Министарства економског развоја Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here