Око пет хиљада захтјева у поступку легализације објеката у Херцег Новом

Локалној управи у Херцег Новом од 2017. године, када је започет процес легализације објеката, достављено је око пет хиљада захтјева, међутим донијето је преко 1500 рјешења о прекиду поступка. Од почетка године, на основу урбане санације у буџет Општине слило се око 200 хиљада еура.

Како је за РТХН казао секретар за просторно планирање и изградњу, Владислав Велаш, Секретаријат је до сада издао свега око 30 позитивних рјешења.

Секретар за просторно планирање и изградњу, Владислав Велаш

 – Основни проблем код тако малог броја рјешења је недостатак планске документације. У Херцег Новом је око 50% територије покривено планском документацијом. Гдје нема плана, нема ни градње, самим тим нема ни могућности за легализацију објеката – наводи он.

Због недостатка планске документације, како информише Велаш, донесено је нешто преко 1500 рјешења о прекиду процеса.

– Људи су комплетно прибавили документацију, коју је закон дефинисао у недостатку плана или неуклапању у плански документ, донијето је рјешење о прекиду поступка. Чекамо доношење плана генералне регулације или измјену закона. Ријеч је о људима који су све прибавили и у случају да су имали позитивна извјештај, добили би рјешење о легализацији. У случају када немамо позитиван извјештај, доносимо рјешење о прекиду – објашњава Велаш.

На почетку процеса легализације, власници бесправно изграђених објекта плаћали су увећан порез на непокретности, због чега велики број људи уопште није ушао у процес. Ипак, ситуација је сада другачија.

– Измјенама закона свако ко је поднио захтјев или је у поступку, плаћа порез исти као и легалан објекат. Мислим да је то добро и правично рјешење и један је од разлога зашто много већи број људи сада улази у поступак легализације – сматра Велаш.

У Херцег Новом је и даље велики број бесправних објеката који нису у поступку легализације и не плаћају порез, а накнада о коришћењу простора за овакве објекте је много већа него порез.

– Овај Секретаријат је, у складу са законом, био дужан да направи попис. Преко 1000 објеката је препознато на орто-фото синимку. Рјешења се достављају Секретаријату за финансије и локалне јавне приходе, који их прослеђује – навео је Велаш и додао да нема информацију колико је рјешења послато, односно колико их се наплаћује.

Уколико је у захтјеву достављена сва потребна документација, рјешење о легализацији чека се не дуже од три седмице. Сви захтјеви са комплетном документацијом достављени током ове године су добили позитивно рјешење.

– У случају да сте прибавили комплетну документацију, од снимања објекта, књижења у катастру, стављања терета на нелегалан објекат, извјештаја о постојању објекта на орто-фото снимку, као и да сте платили комуналије, односно урбану санацију, Секретаријат доноси рјешење о легализацији – казао је Велаш.

Због плаћања урбане санације, као и накнаде Регионалном водоводу, људи покушавају да пролонгирају поступак, али Велаш информише да је динамика предаје захтјева све боља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here