Рачун без „QR“ кода нисте дужни да платите

Илустрација

Управа прихода и царина започела је 10. јуна реализацију кампање „Рачун задржи, Црну Гору подржи“, са циљем информисања грађана о значају јачања фискалне дисциплине, подсјећајући на то да је борба против сиве економије у интересу свих грађана и да заједничким снагама треба да дамо допринос да она буде успјешна.

Рачун без „QR“ кода потрошачи нису у обавези да плаћају, саопштено је из Управе прихода и царина.

Акценат кампање је на подсјећању да свако лице једноставно, у било ком тренутку, може провјерити да ли је рачун исправан, односно да ли је издат приликом трговине, верификован кроз фискални сервис и да ли је промет који је порески обвезник остварио и у који је већ урачунат ПДВ, заиста пријављен УПЦ.

То је могуће урадити једноставним скенирањем QР кода. Ово је од изузетне важности, јер износ ПДВ-а на рачуну је износ којим грађанин учествује у пуњењу државног буџета. Дакле, то је новац грађана и зато је издавалац рачуна у обавези да рачун евидентира у систему УПЦ и испоштује своје законом прописане обавезе.

Ради веће доступности и брже комуникације, Управа прихода и царина је на располагање ставила намјенски Вajбер број +38267/97-97-97, путем којег грађани могу достављати фотографије неисправних рачуна.

Све неправилности могу се пријавити позивом упућеном Кол центру на број 19707.

Такође, питања везана за примјену пореских прописа грађани могу доставити на мејл: [email protected].gov.me.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here