Одлична атмосфера на Меморијалном турниру у пицигину Ђоко Гецај у Зеленици

Меморијални турнир у пицигину Ђоко Гецај  протекао је у прелијепој атмосфери на плажи поред пливалишта ПВК Галеб у Зеленици.

Организатори су Зоран Песторић и Илија Вуксановић, а план је да се ова манифестација традиционално одржава у знак сјећања на зеленичку легенду пицигина, Ђока Гецаја.

Ђокови пријатељи и пицигин ветерани су  привукли велики број посјетилаца, који су уживали у њиховом и наступу учесника,  коју је пратио ди џеј на плажи својим избором техно музике. 

Прво мјесто на турниру је освојила екипа Рујево и Обзовица,  друго мјесто припало је такмичарима екипе Гемишт, а трећа је Кацавида. Најатрактивнији потез је извео Урош Живановић, за најљепшег пицигинаша проглашен је Тихомир Марић, док је најстарији учесник Ненад Сеферовић.

Специјалну атракцију меморијала чинили су пицигин ветерани, Ђокови пријатељи.

Зоран Песторић из организације Меморијалног пицигин турнира Ђоко Гецај је за РТХН казао да је Први меморијални турнир окупио преко осам екипа.

Зоран Песторић

– Надам се да ће турнир да заживи и да ће постати традиционалан. Намјера нам је да се одужимо нашем Зеленичанину. Ђоку Гецај нам је док смо били млади био узор. Сви смо хтјели да будемо он, он је био примјер свима, напоменуо је Песторић.

Стеван Копривица, драмски писац исказао је необично задовољсто да види да се пицигин, као ендемска, медитеранска и стара новска игра још увијек гаји и игра у Зеленици. Меморијални куп Гецај је начин да та игра опстане, која се све мање игра:

Стеван Копривица

– Говорим као неко ко је из Новог и играо давних година, и заједно са Мишом Терзићем, који је исто играч ветеран, члан жирија. Истинско задовољсто је да Зеленика има снаге и организационе воље и енергије да направи овакво такмичење, којег би требало да има више, овдје код нас. Ово није само туристичка атракције и медитерански раритет него је озбиљан спорт. Пицигин је уврштен  у категорију на Загребачком факултету за физичку културу, као обавеза кондициона припрема за теже спортове. Није само шала, није фасцинирање љепшег пола него је и нешто што је озбиљана спортска игра и подразумијева неке физичке премисе, које ови момци имају. Задовољство ми је да будем овдје, поручио је Копривица.  

Такмичари су потврдили да је сама атмосфера веома пријатна, за њих је пицигин  дружење и истичу да гаје неописиву љубав за ову традиционалну игру.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here